bezár
 

zene

2012. 07. 05.
Ötödször is mezitláb a villányi dombok között
Ördögkatlan fesztivál sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lassan listát kellene vezetnem azokról a helyekről, ahol sokkal szívesebben tartózkodnék, mint túlfűtött kazánként funkcionáló lakásomban. Ezúttal nem Somlóra mennék bort inni, hanem mezitlábasan mulatozni a "nem normálisak" között...
Ki  tudja, talán a hőség teszi. Mindenesetre nyakamba szedem a lábam, pontosabban rövid séta után buszra szállok, és próbálok úgy elhelyezkedni, hogy az egyébként hétágra sütő napból minél kevesebb érjen. Persze ahogy a 105-ös kanyarog a Deák tér körül, majd a Clark Ádám téren (ha egyáltalán így nevezik még), jókora adagokat kapok az izzásból, s amikor újabb rövid séta után belépek a Francia Intézet kávézójába, leginkább egy medencéből kibukó fürdőzőnek nézek ki.

sajtófotó

Valószínűleg többen is lehetünk itt így, mivel viszonylag lassan szédeleg össze a kis csapat, az újságírók viszonylag csendesek, leginkább a kamerások és fotósok kavarnak. Talán az sem véletlen, hogy Bérczes László, aki a beszélgetést vezeti, rövid szusszanás után rögtön azzal kezdni, hogy rövidek leszünk.

Bérczes László

A háttérben film a fesztiválról, műsorrészletek és francia együttesek bemutatói, miközben László arról beszél, hogy "mi nem vagyunk normálisak". Később magát a felvételt is látjuk, amint Törőcsik Mari, a fesztivál fővédnöke az ominózus szavakat kimondja, melyek mára a Katlan védjegyévé váltak.

Talán tudatalatt próbáltam kerülni ezt a szót, hogy Katlan: odakint villódzik a hőség, kicsit távolabb az aszfalt jól látható felhőket ereget a szitkozódó autósok nyakába, s talán csak mi kezdjük egyre jobban érezni magunkat a légkondicionált helyiségben, miközben ez a "nem normálisság" egyre jobban körvonalazódik.

Ruttkai Bori

Meghallgatjuk még Ruttkai Borit is, aki ezúttal a traktoros tapaszról cserél eszmét, s csak futólag említi meg, hogy együttesei épp hol s mikor játszanak a fesztiválon és azon kívül, némi udvariaskodásra is sor kerül Jeróme Bloch, a francia kulturális attasé és Bérczes László között, majd Beck Zoli beszél a 30Y-os pólógyárról.

Beck Zoltán

Itt tényleg nem normális senki: ahogy Bérczes említi, nem panaszkodnak a válságra, a romló anyagi körülményekre, még az attasé sem veszi a lapot, amikor László arra célozgat neki, hogy mi kissé másként szervezünk, mint francia testvéreink.

Nem kérem, ez egy mezítlábas fesztivál lesz. Mi nem a külföldiekre vagy a jobb módúakra számítunk, hanem az alsó, alsó középosztályra (már ha van még egyáltalán ilyen), ezért a jegyek árát sem emeltük meg.

Maguk a programok, a szervezők és meghívott művészek egész hozzáállása sejteti, hogy itt tényleg családias, és egyben mezítlábas fesztiválról van szó: amikor szóba kerül a cserepiac, és hogy a látogatóknak nem árt előre készülni valami kis aprósággal, amit majd pohár borra illetve almáspitére cserélhetnek, Ruttkai Borinak is eszébe jut, hogy neki épp konyhaszekrényre lenne szüksége, amiből aztán újabb kalamajka keveredik.

Én sem húzom a szót: bár a MÁV 30 %-os kedvezményt ad a fesztiválozóknak és a faluk között (illetve Pécsre) hajnali 2-ig járnak a buszok, a közlekedés nem a legbíztatóbb (különösen ha az ember szereti a villányi bort), és a szálláslehetőségek sem első osztályúak, legbiztosabbnak a sátorozás tűnik, amire két helyen lesz lehetőség.

sajtófotó

Szóba kerül még a színházjegyért való sorbanállás, mivel egy hőgutát kapott újságíró felveti, hogy micsoda csodás alkalom az ismerkedésre és ébredezésre a reggel 8-tól 10-ig tartó sorbanállás, néhány heves bekiabálás után azonban megnyugodnak a kedélyek abban, hogy dupla előadásokat tartanak, hogy mindenki beférjen és rövidüljenek a reggeli sorok.

Lassan már csak a Vyvlyan borkóstolás marad, s bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez a világ legjobb bora, kollégák között a szekszárdi borokról meg a nyári fesztiválozásról beszélgetünk: ha tényleg tömegiszonyod van, akkor valóban ez az a hely, ahová el kell menned, tavaly is nagyon jó éreztük az Ördögkatlanban magunkat.

És jön a város katlana, a házak kemencéje, a hőséget sugárzó ablakok és a hidegvizes borogatás a homlokon. Valamint az ábrándozás, hogy hová mennék szívesen...

sajtófotó


Ötödszörre is mezítláb a villányi dombok között – a "nem normális" Ördögkatlan Fesztivál


Ötödik alkalommal költözik az Ördögkatlan Fesztivál Dél-Baranya három kis falujába. Augusztus 1–5-ig ismét járnak a fesztiválbuszok Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya között, idén is várják a szervezők az igényes művészetek kedvelőit. Az idei díszvendégek: Beck Zoltán a 30Y-ból, Rutkai Bori, Pintér Béla és Társulata és Böröcz András. A programsorozat kiemelt díszvendége Franciaország – többek között egy francia cirkuszszínházzal, a Galapiat Cirque-kel –, és a Felvidék, megannyi határon túli fellépővel.

Galapiat Cirque

A díszvendégek egész héten át itt időznek, felbukkannak a Katlan különböző pontjain, és a legfurcsább helyzetekben találkozhatunk velük: Beck Zoli kézi pólógyárat indít a 30Y-nal, úgyhogy aki a zenekar-tagok kedvenc költőinek szitanyomatát szeretné magán viselni, hozzon póló(ka)t! A 30Y frontembere a Szentkétség és Szentháromság tagjaként pedig modern irodalmi és rockzenés szövetséget alakít Háy Jánossal és Sissoval.

Rutkai Bori nem csak Vacka dalokat énekel, de fest, mesél és főz is közben – méghozzá traktoros tapasokat. Pintér Béláék két előadással költöznek le: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal és az idei évad egyik legszellemesebb alkotásával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A cirkuszszínház sátrán kívül francia utcai bohócok és zenészek cikáznak majd a három falu között, és össze-vissza kavarják a tárgyak megszokott rendjét. A Felvidékről pedig nem csak kiállítás, előadás, koncert, de "Beugró" is érkezik.

sajtófotó

A fesztivált hagyományszerűen a nagyharsányi focipályán a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A kettő között olyan fellépőkkel találkozhatnak a felszabadultan bulizni vágyók, mint Franciaországból érkező fúziós rézbanda, a Wombo Orchestra, a Gran Kino, (akik vetítéssel egybekötött koncertet adnak, melynek témája az 1989-es év), és a Les Touffes Krétiennes, akik a Besh o droMmal közösen tartanak egy fergeteges 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a folk-rock banda, a La Tresca, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankólikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és nem feledkezhetünk meg a Katlanba különleges meglepetésekkel készülő pécsi kötődésű zenekarokról: a Punnany Massifról, a Psycho Mutantsról és természetesen a 30Y-ról sem!

A komolyzene kedvelői bizonyára örömüket lelik majd a kisharsányi templomban a fesztivál ideje alatt felavatott orgonában, hiszen számos koncert kötődik majd hozzá. De Dinyés Dániel és négy operaénekes segítségével Mozart néhány híres művének tájait is bebarangolhatjuk a Mozart-operakalauzzal. A klasszikus zene iránt érdeklődők találkozhatnak többek között a Dolce hegedűegyüttessel, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal vagy Ágoston Béla és Mizsei Zoltán csudás dudáival.

Persze a jazz-rajongók, a világ- és népzenét kedvelők is találhatnak finomságokat: Dresch Mihály Palkonyán tart lemezbemutatót, Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint a Vylyan Terasz festői környezetében koncerteznek, a Kovács Udvarházban pedig a Geröly Jazzműhely zzajong(!). Itt lesznek a Romungro fiúk, Kanizsa csillagai, Ferenczi György, Lajkó Félix; valamint a brit Songlines által is elismert Rendhagyó Prímástalálkozónak is helyet ad a fesztivál.

A települések tornatermeiben, faluházaiban az idei színházi évad kiemelkedő alkotásai várják a nézőket, lehet kőszínház vagy független, lényeg a minőség.

A fesztiválon jelen lesz az őszinte és húsbavágó kérdéseket felvető East Balkán a Bárkáról, Albert Camus A pestisének számtalan sorsát Hegedűs D. Géza jeleníti meg egy személyben – megannyi arccal.

Két kisebb, ám annál meghatározóbb független társulat előadásainak ad helyszínt a hangulatos Szoborpark és a palkonyai faluház. Előbbiben a Caligula helytartóját, utóbbiban a Vakságot tekinthetik meg, akik eljönnek – és beférnek.

A függetlenek, kisebb társulatok, csoportosulások mellett a jövő nemzedéke is felbukkan: Szentesről, Kaposvárról, Pécsről és Pestről gimnazisták, egyetemisták, színisek és bölcsészek gyűlnek össze egy helyen: a Katlanban.

A fesztivál a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen egy saját produkciót is létrehoz, méghozzá egy ősbemutatót: Petőfi vígeposzához, A helység kalapácsához Ferenczi György írt népi bluest, és Szabó Máté rendezi bele egy buszba Fejenagyot és a Kocsmárosnét. Az örökzöld produkciót, a Mulatságot pedig a franciák Kisharsányban felállított cirkuszi sátrába viszi Kapa, Pepe és Rémusz – mert Mulatság nélkül nincsen Katlan. Ahogyan a frenetikus BuszSzínház nélkül sem, mert Scherer Pepéék a falvak közt közlekedő Katlanbuszon sem hagyják nyugodni az ártatlan utazókat.

Hagit Yakira tánc workshopot tart kicsiknek és nagyoknak, míg a Mediawave-esek elfoglalják Kisharsányt. Filmes és fotós táboruk résztvevői helyi témákat keresnek, esténként pedig a tábortűznél a slam poetry rapper-költői ropogtatják a rímeket. A Kády-műhely gyerekeknek tart képzőművészeti és filmes foglalkozásokat, Karádi Marika néni pedig hímzést tanít. De lesz főzőverseny is: édes és sós, lehet kóstolni és nevezni is.

Ahogy megszoktuk, temérdek családi programmal is várja a piciket és kicsiket, no meg a játékkedvüket és kíváncsiságukat megőrző nagyobbakat is a Katlan. Többek között Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp, Korpás Éva, a Kolompos együttes, Vackáék és a MárkusZínház gondoskodik a gyerkőcök szórakoztatásáról. Hogy mi is az a Gyerekkuckó és a Tappancsműhely, vagy a Mesekotyvasztó? Ez csakis a helyszínen derülhet ki! Ahogy az is, melyik a legfinomabb villányi bor a délutáni hűsben, és melyik illik az esti pezsgéshez.

sajtófotó

Nem vagyunk normálisak – a fesztivál fővédnöke, Törőcsik Mari mondta az Ördögkatlan szervezőiről. Szavai a Katlan védjegyévé lettek. Mert erre a pár napra a fesztiválozók felfüggesztik a normális tempót, és valóban időt töltenek egymással és magukkal, valódi párbeszédek alakulnak ki köztük, fűben heverve hallgatnak jó zenéket, és kortyolnak hozzá jó borokat, sőt még az is előfordul, hogy őszintén rámosolyognak egymásra.

Erre az öt napra nem normálisak a katlanozók, hanem – a szervezők reményei szerint – jobbak, szebbek a hétköznap normálisnak nevezett önmaguknál. Ehhez adottak a körülmények: a táj Toszkánát idéző szépsége és a minőségi programok színes kavalkádja. A fesztivál másik fővédnöke, Cseh Tamás emlékét idén is megidézi a Katlan: beszélgetésekkel és vetítésekkel lesz jelen a Cseh Tamás Archívum.

Az ezernyi programról bővebben a fesztivál honlapján, a www.ordogkatlan.hu-n lehet olvasni. Ugyanitt lehet feliratkozni a heti hírlevélre is, Facebook oldalukon pedig friss hírek, képek, érdekességek és praktikus információk találhatók – napi rendszerességgel frissítve.



prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés