bezár
 

art&design

2012. 07. 05.
Palóc búcsú Herencsényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A palóc nép összetartozásának erősítéséért hetedszer tartják meg szombaton a Palóc búcsút a Nógrád megyei Herencsényben; az idei rendezvényt testvértelepülési találkozóval és falunappal is összekötik.

prae.hu

A szervezők nevében Pekár István az MTI-nek elmondta, hogy 2005-ben állították fel a falu feletti Gyürki-hegyen a palócok 12 méter magas, acélból készült vigyázó keresztjét és azóta hetedszer imádkoznak majd azért, hogy a résztvevők megerősödjenek palócságukban, hitükben, gyökereikben.

    Szombaton délelőtt indul a búcsúsok menete a Gyürki-hegyre. A 2,9 kilométeres útvonalon a herencsényiek után egymást követik majd a falvakból érkezett szervezett csoportok, élükön a népviseletes lengyel, cseh, szlovák és horvát vendégekkel. 

    A palócok vigyázó keresztjénél Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálja a szentmisét, a palócok a községükből vitt virágot vagy egy marék földet helyeznek el a keresztnél. Délután kulturális műsorok zajlanak a szabadtéri színpadon, este barátságos futballmérkőzéseket szerveznek a testvértelepülések csapataival.

    A csehországi Podivin, a lengyel Szaflary, a szlovákiai Csáb és a horvátországi Haraszti küldöttségei már csütörtökön megérkeznek Herencsénybe, a civil szervezetek partnerségi okmányokat írnak majd alá.

    Vasárnap rendezik a falunapot, amelyen reggeltől estig színpadi műsorok szórakoztatják a közönséget, lesz hagyományőrzés, könnyűzene, hastánc és diszkó is. A sportpályán a helyi és a testvérközségek népi ételeit készítik el.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés