bezár
 

art&design

2012. 07. 02.
Konzultáció a kulturális törvény módosításáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A héten kerülhet a kormány elé az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a közművelődési és közgyűjteményi intézményfenntartói struktúra számára legsürgetőbb átalakításokat, köztük a megyei múzeumok és könyvtárak átadását a települési önkormányzatoknak. A tervezet véglegesítése érdekében hétfőn szakmai konzultációt tartottak az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetek részvételével - közölte a szaktárca az MTI-vel.

prae.hu

 A január 1-jén állami fenntartásba - a Megyei Intézményfenntartó Központokhoz (MIK) - került megyei kulturális intézményrendszer elemei közül csak a levéltárak kerültek véglegesen az Emmi fenntartásába.

A megyei közgyűjtemények és közművelődési intézmények végleges fenntartói struktúrájának kialakítása még folyik. Az új rendszerben - a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően - a megyeszékhely városok lennének a megyei intézmények fenntartói, a további települési önkormányzatok pedig a jelenlegi megyei múzeumi szervezet tagintézményeit tartanák fenn. Ehhez szükség van a kulturális szaktörvény módosítására.

    A kulturális államtitkárság hétfői közleménye szerint azt szeretnék, hogy egy olyan rendszer jöjjön létre, amely épít a meglévő, a vidéki kulturális életben meghatározó fontosságú intézményhálózatra - múzeumokra, könyvtárakra, közművelődési intézményekre -, ugyanakkor a szakmai prioritások figyelembevétele mellett átláthatóbb, hatékonyabb és magasabb színvonalú szakmai működést elősegítő fenntartói modell kialakítását teszi lehetővé. A cél az, hogy szeptember 30-ig zökkenőmentesen lezáruljon az intézmények és a feladatok átadása a tárca és a települések között.

    L. Simon László kulturális államtitkár a hétfői egyeztetésen arra kérte a szakmai szervezetek képviselőit: tekintsék partnernek ebben a vitában, amelynek végső célja, hogy a számos pontján reformra szoruló kulturális és közművelődési intézményrendszer a változó környezethez, finanszírozási háttérhez igazodva végre megújuljon, és átessen a régóta halogatott reformokon.

    A hamarosan a kormány elé kerülő törvénymódosító javaslat csak az első lépés. Az év második felében a kulturális szaktörvény újabb módosítását tervezik az érintettekkel egyeztetve. Ebben fogják meghatározni az állami szerepvállalás határait és a jelenleginél hangsúlyosabbá teszik a helyi települési és a civil kulturális érdekek képviseletét és felelősségét - mutatnak rá a közleményben.

    A hétfői egyeztetésen L. Simon László jelezte, hogy további megbeszélések után még a nyáron véglegesíti az államtitkárság az újabb törvénymódosítás szövegét - írták.

    Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkárságán lezajlott egyeztetésen részt vett a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikusok és Könyvtárosok Egyesülete, a Közalkalmazottak és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Közösségfejlesztők Országos Egyesülete, a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Magyar Népművelők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, valamint a Művelődési Intézmények, Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége (MIOSZ).
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés