bezár
 

zene

2012. 07. 02.
Művészetek Völgye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két település, Kapolcs és Taliándörögd ad otthont a 22. Művészetek Völgye kulturális fesztiválnak július 27. és augusztus 5. között. Márta István fesztiváligazgató szerint az idén visszatér a "családiasabb hangulat".

A fesztiváligazgató a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendezvény 76 millió forintból valósul meg, ebből 10 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap ad, 20 milliót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bocsátott a szervezetők rendelkezésére saját keretéből. A jegy- és szponzorációs bevételt 46 millió forintra becsülte Márta István, aki emlékeztetett arra: tavaly még 190 millió forintból rendezhették meg a Művészetek Völgyét.

    Az idei rendezvényről kiemelte: fokozottabban koncentrálnak a családosokra és a gyerekekre.

A programokat ezúttal is udvarokba szervezik. A Művészetek Hölgye idén is Palya Bea lesz, aki tíz napon keresztül várja vendégeivel a közönséget. Fellépnek a Snétberger Zenei Tehetségközpont diákjai, Snétberger Ferenc gitárművész, Gryllus Dorka színész-énekes, Dresch Mihály dzsesszzenész, Szokolay Dongó Balázs népzenész, a StereoPartizan együttes vagy például a Szőke Nikoletta Trió.

    Immár másodszorra rendezik meg a Kaláka Versudvart, amelynek a Kaláka együttes mellett Lackfi János költő lesz a házigazdája. Gryllus Dániel, a programok egyik szervezője kiemelte: augusztus 4-én itt mutatják be a Hangzó Helikon sorozat új darabját, amelyet Ferenczi György és a Rackajam készített Gérecz Attila verseiből.

A Kaláka Versudvar vendége lesz továbbá Kányádi Sándor költő, Malek Andrea színész-énekesnő és Korpás Éva népdalénekes, a Szélkiáltó együttes, Novák János zeneszerző, Szirtes Edina Mókus énekes, vagy például Bognár Szilvia és zenekara is.

    Tíz nap alatt tíz különféle koncert lesz hallható a Kapolcsi Hobo Klubban - emelte ki Földes László, megjegyezve, hogy a programot Póka Egon basszusgitárossal együtt szervezik. Elmondta: a koncerteken hallhatók lesznek Rolling Stones-, Doors-, Jimi Hendrix-dalok magyarul, Viszockij-versmegzenésítések és a Vadászat album dalai is.
 

prae.hu

Ezenkívül lesznek versfelolvasások, beszélgetések, filmvetítések is. A vendégek közül Földes László kiemelte Tátrai Tibor gitárost, Ferenczi György énekes-szájharmonikást és Fekete-Kovács Kornél zeneszerzőt.
A kapolcsi Óvodakert ad otthont a BluesPot nevű helyszínnek, ahol a bluesból, a rockból táplálkozó és építkező zenekarok lépnek fel. A Művészetek Völgye vendége az idén a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara lesz, az ő programjaikkal Taliándörögdön az Új Iskolában és környékén lehet találkozni. Márta István ezek közül a tervezett fényfestést és a pajtaszínházat is megemlítette. 

    A kapolcsi katolikus templom ad helyet a komolyzenei koncerteknek, amelyeket Kállay Gábor, az Excanto Együttes művészeti vezetője ismertetett. A programok közül kiemelte a régizenei hangszerekről szóló előadásokat. Mint fogalmazott, az idén a pénzhiány miatt csak kamarazenei produkciókat hívhatott meg a fesztiválra. A fellépők között megemlítette a Marqiuse Együttes barokk kosztümös koncertjét, a Tercina együttes, illetve a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes koncertjét.

    Márta István hangsúlyozta, hogy az idén is számos természetjáró program színesíti a kínálatot Művészetek Zöldje néven. Vigántpetend helyett Kapolcs ad otthont az Országos fazekas és keramikus találkozónak, emellett a Magyar Írószövetség is tíz napig a fesztivál vendége lesz. Újdonság, hogy az idén először megrendezik a kapolcsi "közös piacot", amelyen helyi termelők portékáit lehet megvásárolni.
A rendezvénysorozat keretében mintegy 50 képzőművészeti kiállítást is rendeznek. 

    A bérlet 7 ezer forintba, a napjegy 3 ezer forintba kerül, emellett bevezették az úgynevezett esti jegyet, amely 21 óra után jogosít belépésre és 1300 forintba kerül.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés