bezár
 

art&design

2012. 06. 29.
Hódít a kommunista hiánygazdálkodást felidéző társasjáték
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Angol, német, spanyol, orosz és japán nyelven is megjelentette az év játékaként kitüntetett, a szocializmus mindennapjait felidéző Kolejka (Sorban állás) nevű társasjátékot a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

prae.hu

A "kommunista Monopolyként" emlegetett társasjáték a rendszerváltás előtti valóságba helyezi át a játékosokat. A fiataloknak képletesen mutatja be, mit érezhettek szüleik vagy nagyszüleik, akik akár napokat ácsorogtak egy üzlet előtt, majd nem jutottak semmihez, mert a várva-várt áru elfogyott, mire rájuk került a sor. Azokat, akik megélték a sorban állást, keserű, gyakran szürreális tapasztalataik felidézésére készteti.

    A 2011-ben kiadott lengyel verziót már többször utánnyomatták, de mindig azonnal elkelt. Első kiadásáról több mint 150 országban tudósítottak, kiemelve a társasjáték általi oktatás innovációs ötletét. A rendkívül pozitív nemzetközi visszhangra és igényekre válaszolva jelentette meg az IPN a játék idegennyelvű kiadását, annak reményében, hogy közvetítésével a nyugati országok lakói is bepillanthatnak az egykori vasfüggöny mögé.

    A játék menete igen egyszerű: minden játékos ötfős családdal rendelkezik, amelynek be kell szereznie a kisorsolt listán megnevezett termékeket. A gond azonban az, hogy a táblán feltüntetett üzletekben nincs áru, tehát senki sem tudja, mi kapható egy konkrét boltban, amikor beáll a sorba. Az érkező áru fajtáját, mennyiségét vagy árát sorsjegyek határozzák meg, így csak a "helyet a kismamának" vagy "soron kívül" című segédkártyák, illetve más fortélyok segítségével lehet szert tenni a hiánycikkre. Ugyanakkor az üzletek körül ólálkodó spekulánsokkal is vigyázni kell. 

    Az IPN oktatási részlege társasjátékok és oktatási csomagok kiadásával, illetve tematikus internetes portálok segítségével népszerűsíti a lengyel történelmet.

    A világsikert arató lengyel múltidéző társasjátékot különféle honlapokon lehet megrendelni 30 zlotyért, nem egészen kétezer forintért.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés