bezár
 

építészet

2012. 06. 29.
Hudec László-kiállítás Sanghajban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Sanghajban 65 épületet jegyző Hudec László munkásságát bemutató kiállítást nyitott meg Tarlós István budapesti főpolgármester pénteken a kelet-kínai metropoliszban.

prae.hu

Hudec László a kínai-magyar kapcsolatok kiemelkedő alakja, hiszen mesterségét otthon tanulta ki, otthoni gyökerekből merített, de Sanghajban lett világhíres, ikonikus épületeket, így például a Park Hotelt és a Nagyszínházat a városra hagyva - mondta a főpolgármester.

    Tarlós szerint a magyar származású építész a modernizmus egyik megteremtője is Sanghajban, vele kezdődött ugyanis a minél kisebb alapterületet elfoglaló, minél szélesebb körben hasznosítható épületek meghonosodása a kelet-kínai metropoliszban, és a 23 milliós világvárosban ma is ez a trend jellemző. 

    A főpolgármester megköszönte Sanghaj városának, hogy az befogadta Hudecet, hozzátéve, hogy "csak ott lelhet otthonára az ember, ahol kölcsönös a megbecsülés".

    Kuti László sanghaji főkonzul ugyancsak Hudecnek a magyar-kínai kapcsolatokban betöltött szerepét hangoztatta, mondván, az építész egyedülálló művész volt, emlékét csak a Kína és Magyarország közti hidak építésével lehet életben tartani. 

    A megnyitón kínai részről Sao Huj-hsziang (Shao Huixiang), a sanghaji külügyi iroda igazgatóhelyettese és a kiállításnak, valamint a Hudec tervezte legtöbb épületnek is otthont adó Csangning (Changning) kerület vezetője, Li Jao-hszin (Li Yaoxin) mondott beszédet. 

    A Hudec által megálmodott épületeket bemutató kiállítás július negyedikéig tekinthető meg Sanghajban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés