bezár
 

film

2012. 06. 28.
"Kína közelről" - Kínai Filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban
2012. július 3-4., Uránia Nemzeti Filmszínház, 1088 Budapest, Rákóczi út 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett Kínai Filmnapokon 2012. július 3-án és 4-én a legújabb, kiemelkedően színvonalas kínai alkotásokat mutatjuk be a nagyközönségnek. A látogatók két nap alatt nyolc kínai filmet láthatnak; a sokszínű válogatásban dráma, vígjáték és animációs film is szerepel. A filmvetítések ingyenesek.
Kína ötezer éves történelme és kimeríthetetlen hagyományai mellett a legújabb kori csodák birodalma is. Az ország a szemünk előtt, történelmi léptékkel mérve egy pillanat alatt vált gazdasági szuperhatalommá, és legfontosabb történései ma már nem maradhatnak ki egyetlen hírműsorból sem. Kínáról mindannyiunkban él egy kép, többségünk azonban alig tud valamit a kínai emberek mindennapjairól.

A kétnapos filmünnep a maga eszközeivel ezt a hiányt igyekszik pótolni. A hazánkba érkezett alkotásokban Kína legjobb filmrendezői vallanak önmagukról, népükről, hazájukról és a világról. A filmek páratlan lehetőséget teremtenek arra, hogy egy kicsit közelebbről szemügyre vehessük azt a másik, azt a nehezebben elérhető Kínát is, amelyik a gazdasági statisztikák mérőszámai mögött rejtőzik.

A filmek válogatása során a szervezők szorosan együttműködtek a kínai kulturális attasé irodájával, hogy valóban a legértékesebb és legszínvonalasabb alkotásokat mutathassuk be a nagyközönségnek. A legjobbakat az évi közel 600 filmet produkáló kínai filmipar terméséből válogatták ki. A programban olyan sikeres filmek szerepelnek, amelyek nemzetközi fesztiválokon (Berlin, Velence, Tokió) is megjelentek.

A mozirajongóknak igazi csemegét jelenthet ez két nap, hiszen a kínai filmek csak ritkán láthatók moziban vagy televízióban. A 2012. július 3-án 18.00 órakor kezdődő díszbemutató filmje, a Szárnyaló öregek otthona című vígjáték, de láthat a közönség még drámát (A tsanghani földrengés), animációs mesét (A majomkirály), modern szerelmi történetet (A szerelem nem vak), fordulatos és látványos kalandfilmet (A nagy mágus), és gyönyörűen fotózott filozófiai útifilmet (A hegy körül) is.

Szárnyaló öregek otthona - a film plakátja
(forrás: www.kinaifilmnapok.hu/program)


A Szárnyaló öregek otthona című film július 4-i, szerdai 10.30-as vetítését követően a közönség 12.15-kor az Uránia mozi Csortos termében találkozhat a film főszereplőjével Yan Bingyannal. Az Anya című Mongóliában és Sanghajban játszódó kínai filmdráma rendezőjével ugyancsak szerdán, a 9.30-as vetítést követően, 11.15-kor találkozhat a közönség az Uránia Fábri termében.

Az NMHH Nemzeti Filmirodája törvényben rögzített feladatai mellett kiemelt figyelmet szentel a filmes kultúra és a nemzetközi filmes kapcsolatok fejlesztésének. A kínai filmnapok a magyar filmesek szakmai kapcsolatépítésére is kiváló alkalmat teremt, hiszen a rendezvényen egy 10 fős kínai filmes delegáció is részt vesz.

A Kínai Filmnapok részletes programját a www.kinaifilmnapok.hu oldalon olvashatják az érdeklődők.

A filmeket az érdeklődők eredeti nyelven, angol felirattal és magyar szinkrontolmáccsal tekinthetik meg. 

A letölthető műsorfüzet itt található.

A program szervezésében részt vesz az ELTE Konfuciusz Intézet, médiatámogató az MTVA.

A filmvetítések nyilvánosak és ingyenesek.

Forrás:
2012. június 27.
NMHH Szóvivői iroda


prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés