bezár
 

építészet

2012. 06. 26.
A Kárpát-medencei építészetről az EP-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tőkés László erdélyi magyar európai parlamenti (EP) képviselő szervezésében a Kárpát-medencei építészetről nyílt kiállítás kedden az EP brüsszeli épületében.

prae.hu

Jelen volt a Közös tér - közös örökség című tárlat megnyitóján Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal múlt héten lemondott elnöke, aki egyebek között azt hangsúlyozta, hogy az örökségvédelem területén szoros kapcsolatban állnak a szomszédos országok hasonló hivatalaival.     

Mint mondta, a kulturális örökség az idők során erősebbnek bizonyult a diktatúráknál. Hozzátette: a kiállítással közelebb kívánták vinni az EP-képviselőkhöz az európai kultúra mesterműveit, amelyek a tárlat fotóin láthatók. Tőkés László - az EP korábbi alelnöke - egyebek között azt emelte ki: a kiállítás azt mutatja, hogy a közös kulturális örökség határai meghaladják a politikai határokat.     

Mint fogalmazott, Európában él a múlttal való szembenézés igénye is, a mostani tárlat azonban építő és békés jellegű, "a nemzeti értékeknek az európai és a világörökség részeként való felmutatása által kívánja a népek és nemzetek nagy családját gazdagítani".     

Beszédet mondott a megnyitón két külföldi EP-képviselő, az olasz Marco Scurria és a lengyel Piotr Borys is, akik egyebek között a kultúra szerepének fontosságára hívták fel a figyelmet az európai integrációban, kitérve az ágazat uniós támogatásának eszközeire is. Az EP Antall Józsefről elnevezett épületszárnyában rendezett tárlaton a kurátor Sebestyén József épületfotói láthatók, a tervező Jeszenszky Gyula volt.    

A kiállítás korábban más helyszíneken is látható volt. Az EP-ből a brüsszeli Balassi Intézetbe költözik át.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés