bezár
 

zene

2012. 06. 25.
Kulturcsók - hagyományok találkozása a zenében
Mi így ünnepeljük a csók világnapját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Trafik klub egy palotavárosi élő zenés szórakozóhely, a Mikszáth Kálmán tér 2. szám alatt. Koncertek, bulik, klubestek, előadások, zártkörű rendezvények helyszíne. A volt Tilos az Á... helyén nyitott meg, 2011. elején. A klubra jellemző, hogy befogadóhelyként nem válogat a műfajok sokszínűségéből: minden korosztály, minden stíluskövető megtalálja a számára tetsző programot a kínálatában.
A "Kulturcsók" ötlete

A Motiva zenekar részéről Kovács Nóri énekes felkereste a Trafik klub szervezőségét, hogy szeretne egy nyári koncertet szervezni budapesti közönségük részére. Július 5-re esett a klub és a zenekar választása. Mint kiderült, másnap van a csók világnapja.

A Motiva zenekarnak Kicsike című dala éppen a szerelemről és a csókokról szól.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Jx6dLXKYkj4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Motiva zenekar - Kicsike

prae.hu


Ezzel a dallal, és mondanivalójával ünnepli a zenekar a nyarat és a boldogságot. A koncertet a Kicsike című dal, a vidámság, a szeretet és az együvé tartozás érzése ihlette.

A Kulturcsók nem csak az egymásnak örülés ünnepe, hanem csemege a zenészeknek, zeneszeretőknek, a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A szervezők olyan élményt szeretnének szerezni a közönségnek, mely felébreszti bennük az érdeklődést embertársaik iránt. Az ismerős népi dallamok, a kesernyés-bús siratók, és a táncra perdítő muzsika előhozza az emberi lélekből azt az érzést, melyet csak a gyerekek ismernek: az önfeledtséget.

A Kulturcsók találkozás. Tradíciók találkozása, ölelkezése a zenében. Két régi világ emlékeit csalja elő. A koncert alkalmával a szervezők szeretnék feltárni azt az intim, kimerevített pillanatot, amelyben minden jelenlévő egyesülhet a saját hagyományaival, és magáévá teheti a másik világ hagyományait is.

Ez az esemény azok számára készült, akik érdekeltek abban, hogy a kulturális identitás fontosságát és megismertetését, a kultúrabeli különbségek feloldását előre segítsék. A leghatékonyabb módja ennek ma a szórakoztató programokban rejlik, és abban, hogy előre lendítsük azt a folyamatot, amelyben két világ egymást megismerheti, egymásra találhat. Szokták mondani, hogy a zene nemzetközi nyelv, mely mindent áthidal, mindenre megoldást talál, és mindenki feloldódik benne.

Motiva zenekar és Kovács Nóri:

A Motiva zenekar a magyar népzenét ötvözi a mai popzene hangzásvilágával. Különlegessége, hogy az ének változatlanul megtartja az autentikus népdaléneklési módot, melytől világszerte egyedivé válik a zenekar a műfajában. A dalok egy része saját erdélyi gyűjtésből származik, a zenészek kreatívan illesztik saját stílusukat a hamisítatlan népi hangzáshoz.

Motiva és Kovács Nóri

Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett énekesnő azon munkálkodik, hogy zenekarával a népi hagyományokon alapuló művészetet szélesebb rétegek számára is vonzóvá tegye. A népzenei motívumokat furulya és népi hegedű szólaltatják meg, a hangzást pedig gitár, basszusgitár és szintetizátor teszik teljessé.

Nóri nem csupán elénekli, de zenésztársaival kreatívan be is illeszti a népdalokat a mai populáris zenei kultúra keretei közé. A műsor színességét a lüktető ritmusú, táncra perdítő dallamok, valamint az elgondolkodtató, ringató népdalfeldolgozások váltakozása biztosítja.

A Motiva előadása minden korosztályt megérint. A fiatalok éppen úgy megtalálják a szívükhöz közel álló hangzásokat, mint szüleik és nagyszüleik, akik az eredeti dalokat ismerve szívesen hallgatják azok modern zenei feldolgozásait.

A produkcióban saját gyűjtésű dalok is elhangzanak. Az egyik ilyen gyöngyszem a Szerelem, szerelem című dal. Nóri az erdélyi Kovács Józsi bácsival énekel duettet,  amelynek előadása során Józsi bácsi is megjelenik a vetítővásznon. A dallamok és a táncok hangulatához illeszkedő vetítés egyébként nem csupán ebben a dalban, hanem mindvégig a produkció része.

Cimbaliband

A népzene tehát a természet tüneménye - mondta Bartók, és ez az állítás a mai vilában is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai . Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti" zenekar.

Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal és egy jazzdobossal megfűszerezve. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak: magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetarjta a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom.

Cimbaliband

Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként.: gyors "riffjeivel" változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. 

Szita Eszter - ének, vokál
Unger Balázs - cimbalom, ének, vokál
Boda Gellért - hegedű, kontra
Pataj Péter - nagybőgő, basszusgitár
Horváth Dániel - dobok, cajon, derbuka, konga, kanna
Unger Gergő - gitár, ének, vokál
Agatics Krunoszláv “Kico" – harmonika

Matokabinde zenekar és Kovács Nóri

A koncerten kis magyarországi, például somogyi, és erdélyi muzsikát (széki, kalotaszegi, mezőségi, szilágysági) szólaltatnak meg a művészek.

A Matokabinde zenekar négy vonósra épül énekkel kiegészülve: Kovács Nóri és Kovács Judit énekesekkel. Kovács Nóri, a Népművészet Ifjú Mestere-díjas népdalénekes a zenekarral immáron hét éve énekel együtt.

Nórinak a Matokabinde zenekar közreműködésével tavaly jelent meg első népzenei szóló albuma: Mondanék én valamit... címmel. Az albumot a New Folk Sound külföldi zeneújság az év legjobb 10 magyar népzenei albuma közé választotta.

A Matokabinde zenekar tagjai:

Kovács Nóri – ének
Kovács Judit – ének
Mesics György – hegedű
Fekete Antal – brácsa
Pénzes Géza – nagybőgő

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/NalAISWt570" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Kovács Nóri - Feketelaki táncok (kísér a Matokambinde zenekar)


Kultúrcsók plakát

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés