bezár
 

zene

2012. 06. 22.
Kocsis Zoltán az erdélyi turnéról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar erdélyi turnéjával "sikerült valamennyit helyrehozni azokból a hibákból, amelyeket a politikusaink a közelmúltban elkövettek" - nyilatkozta az MTI-nek turné végéhez közeledve Kocsis Zoltán, a zenekar főzeneigazgatója, aki szerint "egy optimális előadás és egy optimális közönség talált egymásra".

prae.hu

A héten tartott nagyszebeni, marosvásárhelyi, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári fellépés után a Nemzeti Filharmonikusok vezetői pénteken délelőtt találkoztak a kolozsvári sajtóval. Kocsis Zoltán karmester az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, "összehasonlíthatatlan élményeket" gyűjtött maga is.

"Egy optimális előadás és egy ideális közönség talált egymásra" - vélte a zenekar vezetője, aki maga vezényelte az erdélyi városokban a hangversenyeket. Hozzátette, nagyon ritkán tapasztalni azt, hogy nincsen mocorgás a szünetekben, hogy a taps csak az utolsó hang után, a megfelelő pillanatban csendül fel.

"Ezt a hangulatot kevésszer éltem meg életemben - jelentette ki a karmester. - Hihetetlen nagy élmény volt a turné, amit az első adandó alkalommal szívesen megismételek".

Kocsis Zoltán elmondta, hogy noha elsősorban magyarok lakta városokban álltak a közönség elé, a turné mégiscsak a zenéről szólt. "A közönség, akármilyen összetételű, akármilyen alapállású volt, nem valami demonstrációra készült, hanem elsősorban a muzsikáért jött be az előadásinkra" - jelentette ki a zenekar vezetője.

Kocsis Zoltán hangsúlyozta, a kárpát-medencei koncertsorozatnak alapelve volt, hogy a fogadó ország többségi reprezentatív komponistájának egy zeneművét is eljátsszák.

"Ez a gesztus értéken túlmenően is egyfajta művészi krédót is tükröz" - jelentette ki Kocsis Zoltán. Hozzátette, George Enescu Román rapszódiáját rendkívül sokat játsszák Romániában, a Nemzeti Filharmonikusok előadása mégis sokakat meglepett, mert ők visszatértek az ősforráshoz, és maximálisan figyelembe vették Enescu eredeti interpretációját.

A Nemzeti Filharmonikusok Enescu műve mellett Kodály Zoltán Galántai táncait és Bartók Béla Concertóját adták elő. Csupán Marosvásárhelyen változott a program, ahol az Enescu-mű helyett a városban élő Csíky Boldizsár egyik műve csendült fel a zenekar és ifjabb Csíky Boldizsár zongoraművész előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok erdélyi turnéja a szombati nagyváradi fellépéssel zárul.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés