bezár
 

film

2012. 06. 22.
Leos Carax rendező Leopárd-díjat kap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tiszteletbeli Leopárd-díjjal tünteti ki az augusztusi locarnói filmfesztivál Leos Carax francia filmrendezőt - osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter online kiadása.

prae.hu

Az 51 éves francia filmes 13 év szünet után Holy Motors című filmjével tért vissza idén a film világába. Az alkotást a májusi cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be. Az augusztus 1. és 11. között zajló 65. locarnói mustrán viszont Carax mind az öt egészestés játékfilmjét levetítik.

A programban szerepel az 1984-es Boy Meets Girl, a két évvel későbbi Rossz vér, A Pont-Neuf szerelmesei 1991-ből, az 1999-ben a cannes-i versenymezőnyben szerepelt Pola X, valamint a Holy Motors is. Emellett a szervezők a Tokyo! című produkciót is műsorra tűzik, amelynek egy epizódja fűződik Carax nevéhez.

Olivier Pere, a locarnói filmfesztivál művészeti igazgatója a világ legkiemelkedőbb filmes alkotói közé sorolta a francia rendezőt. Pere a Boy Meets Girl és a Rossz vér című filmeket a nyolcvanas évek legmeggyőzőbb esztétikai kiáltványaiként, míg A Pont-Neuf szerelmeseit költőiségéért méltatta, a Pola X-et pedig személyes kedvenceként emelte ki és mesterműnek nevezte.

Carax előtt a filmművészet olyan kortárs mesterei kapták meg a Tiszteletbeli Leopárd-díjat (Pardo d'onore) a festői svájci városban, mint Manoel de Oliveira, Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Jean-Luc Godard, Abbas Kiarostami, Alekszandr Szokurov vagy William Friedkin.

A tavalyi díjazott, Abel Ferrara igencsak meglepte a fesztivál központjában, a Piazza Grandén összegyűlt közönséget, és viharos sikert aratott, amikor a díjat átvéve előhúzta gitárját és dalra fakadt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés