bezár
 

irodalom

2012. 06. 21.
Bulgakov Café Budapesten?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan lesz a zalai vígeposzszerzőből kolozsvári, van-e avantgárd humor a versekben? Márton László író, drámaíró házigazdaként Balázs Imre Józseffel és Szálinger Balázzsal beszélget péntek este héttől a Műcsarnokban, Márkos Albert csellózik.

prae.hu

Pénteken ér véget az Európai utasok – Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után című nagyszabású csoportos kiállításhoz kapcsolódó, három alkalomból álló sorozat, a Bulgakov Café Budapest. Az irodalmi estek fellépői: az erdélyi fenegyerek, a Kolozsvárott sikeres kávéházat, kiállítótermet működtető, művészeti rendezvényeket szervező költő, Orbán János Dénes kolozsvári vagy a városhoz kötődő vendégei.
Péntek esti egyik felolvasó a Kolozsváron élő költő, kritikus, egyetemi adjunktus Balázs Imre József, a 85 éve alapított nagyhírű kolozsvári folyóirat, a Korunk főszerkesztője. Verseskötetei mellett, mint a Vidrakönyv és a Fogak nyoma, foglalkozott az avantgárd és a posztmodern humorával és monográfiát írt Hervay Gizelláról.

Írótársa a Zalai Passió című vígeposzával az irodalomba berobbant, számos verseskötet és színdarabot jegyző, a Kolozsvárt szinte második otthonának tekintő Szálinger Balázs, aki Erdély, azon belül Kolozsvár iránti vonzalmát – Nagyváradon és Kolozsváron is élt hosszabb ideig – a zalaiak és az erdélyiek feltehető rokonságából eredezteti.

A két fiatal szerzővel az erdélyi irodalom és művészet kiváló ismerője, a Déry Tibor-, József Attila-, Mészöly Miklós-, Márai- és Palládium-díjas író, drámaíró, műfordító, esszéista, tanár Marton László beszélget. Nyilvános eszmecseréjük újabb ablakokat nyithat arra a világra, amely a Műcsarnokban látható képzőművész kortársak műveit is inspirálta, a kivételes kiállítás július 8-ig tekinthető meg.

Kettőjük összjátékát a szintén kolozsvári születésű, kísérleti zenével foglalkozó, számtalan film- és színdarabzenét (Taxidermia, Hóhérok hava) szerző Márkos Albert csellista improvizációi kísérik.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés