bezár
 

art&design

2012. 06. 20.
Végéhez ért a Vasarely-kiállítássorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerdai kolozsvári megnyitóval a végéhez érkezett a Victor Vasarely munkáiból szervezett romániai kiállítás-sorozat.

prae.hu

Az op-art művészeti irányzat pápájának tekintett Victor Vasarely csaknem száz alkotásából szervezett kiállítás szerdai megnyitójára több száz érdeklődő zsúfolódott be a kolozsvári művészeti múzeum termeibe.

Csepei Tibor magángyűjteményét Magyarország sepsiszentgyörgyi kulturális központja és a Balassi Intézet indította el romániai kiállításkörútjára. A tárlatot korábban a bukaresti, a kézdivásárhelyi, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi közönségnek mutatták be.

A kolozsvári kiállítás után a gyűjtemény visszakerül Budapestre.
Lakatos Mihály, a sepsiszentgyörgyi kulturális központ igazgatója Vasarelyről elmondta: sorsa úgy alakult, mint az egykori amerikai álom.

A szegény fiú úgy vágott neki 1930-ban a világnak, hogy egyetlen vagyona a tehetsége volt, de a világ hamarosan a lábai előtt hevert. Az elismerésben komoly szerepe volt annak, hogy művészete befogadásának útjában nem álltak nyelvi akadályok.

Lakatos Mihály az MTI-nek elmondta, nem összesítették, hogy az erdélyi városokban és Bukarestben hányan nézték meg a kiállítást, de mindenütt azt tapasztalta, hogy Vasarely művészetével nem most ismerkedik a közönség. Nevére bejönnek az emberek a kiállítótermekbe.

Csepei Tibor, a gyűjtemény tulajdonosa megnyitóbeszédében Vasarelynek azt a tulajdonságát hangsúlyozta, hogy művészetét közkinccsé akarta tenni. A műgyűjtő a megnyitó után az MTI-nek elmondta, hogy a gyűjteményt az elmúlt években megannyi balkáni országban bemutatták és mindenütt azt tapasztalta, hogy az emberek valósággal rajonganak Vasarely művészetéért.

Hozzátette: az erdélyi kiállítás-megnyitókon büszkeséget látott az emberek szemében, amikor megemlítette, hogy a Párizsban alkotott művész mindig is számon tartotta családja erdélyi, kézdivásárhelyi gyökereit. Mindenütt azt tapasztalta, hogy Vasarely munkáira nemcsak a magyar közönség kíváncsi. A kiállítás július 3-áig tekinthető meg Kolozsváron a művészeti múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés