bezár
 

színház

2012. 06. 20.
A Merlin Színház az Átrium moziban él tovább
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével hozzájárul a Budapest Film Zrt. tulajdonában lévő, egy évtizede üresen álló Átrium mozi értékesítéséhez. Az ingatlant az Angol Nyelvű Színház Kft. vásárolhatja meg, és a felújítás után a Merlin Színháznak ad majd otthont.

Szkéné színház

Mint a Fidesz-KDNP, az MSZP és az LMP igen szavazataival, a Jobbik tartózkodása mellett elfogadott előterjesztésben felidézik, az Átrium mozi értékesítésére a Budapest Film Zrt. már 2008-ban is kiírt pályázatot, amely bár eredményes volt, az első helyezett pályázóval kötött előszerződést nem hagyta jóvá a Fővárosi Önkormányzat.

A Budapest Film Zrt. az ingatlan felújítására és üzemeltetésére nem rendelkezik forrással, ezért a 2011. évi üzleti tervében ismét az Átrium mozi értékesítését irányozta elő, a javaslat a 2012. évi üzleti tervben is szerepel.

A második pályázati eljárás 2010 decemberében indult, de egyetlen ajánlat sem érkezett, így újra kiírták a pályázatot.

A megismételt eljárás során a beadási határidőig egy pályázat érkezett az Angol Nyelvű Színház Kft.-től (amelynek ügyvezetője Magács László, a Merlin Színházat működtető közhasznú alapítvány vezetője), amely mindenben megfelelt a kiírási feltételeknek. A Budapest Film Zrt. igazgatósága a pályázatot érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, így felhatalmazta a cégvezetőt a szerződés aláírására. A szerződés hatálybalépésének feltétele azonban a Budapest Film felett tulajdonosi jogokat gyakorló Fővárosi Önkormányzat jóváhagyása, valamint elővásárlási jogáról való lemondása.

A szerződés szerinti vételár áfa nélkül 111 millió 400 ezer forint, vagyis bruttó 141 millió 478 ezer forint. Az ingatlanértékesítésből származó bevételt saját üzemeltetésű mozik fejlesztésére és felújítására fordítja a társaság.

Magács László, a Merlin Színház igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta, hogy két elővásárlási jogról való lemondó nyilatkozatot kell megkapniuk még ahhoz, hogy a szerződést aláírhassák: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyilatkozatára van szükségük és arra, hogy a II. kerület közgyűlésén is határozat szülessen az ügyben.

A Merlin Színház honlapján is olvasható elképzeléseik szerint a Kozma Lajos tervezte art deco épület kávéháznak, vetítéseknek, a Merlinben már megszokott, "beszélgetős" közösségi programoknak is helyet ad majd, de fő vonzereje a színház lesz. Terveikben az angol nyelvűségnek meghatározó szerepe van, így az Átriumban is mindenképpen megmarad az angol nyelvű színház.

Az Átrium fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, ahol a magyar művészek legalább egy-egy produkció erejéig együtt dolgozhatnak meghatározó külföldi alkotókkal. Az új nemzedék színházi nevelése érdekében beavató színházat rendeznek, valamint elkészítik bizonyos előadások iskolaszínházi változatát is.

A Merlin Színház Átrium moziba való költözése tavaly nyáron merült fel, miután kiderült, hogy szerződésük lejárta után nem maradhatnak eddigi játszóhelyükön. A főváros és a színház vezetése tárgyalt is erről - a fővárosi vezetés által is támogatott - megoldásról.

A Fővárosi Közgyűlés még szeptember közepén döntött arról, hogy közszolgáltatási szerződést köt a Merlint működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvánnyal. Az eredetileg 2011 végéig szóló szerződést decemberben további három évre meghosszabbította a főváros.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés