bezár
 

irodalom

2012. 06. 19.
Módosítanák az NKA-ról szóló törvényt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Módosítaná a Fidesz önálló képviselői indítvány formájában a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvényt.

prae.hu

Puskás Imre expozéjában a módosítás lényegét bemutatva elmondta, az NKA bizottságának elnöki hatáskörét a kultúráért felelős miniszter látja el. Ezt a posztot eddig másra delegálhatta, de ez a lehetőség megszűnne, illetve létrehoznák az alelnöki státust is; ő szintén helyet kapna a szervezetet felügyelő bizottságban.

A képviselő azt mondta, az NKA működése, finanszírozása elkülönül a minisztériumétól, de miniszteri ráhatásra van szükség.

Menczer Erzsébet (Fidesz) szerint az újfajta struktúra szorosabb, hatékonyabb együttműködést jelentene az NKA és a minisztérium között, a kollégiumok, a kurátorok számának csökkentésével pedig a működési kiadások is csökkenthetők.

A képviselő felsorolta az elmúlt két év kultúrával kapcsolatos törvényi módosításait, így a pornográfiára kivetett adót és a magánszemélyek, gazdasági társaságok adókedvezményét a kultúra támogatása esetén.

Hiller István (MSZP) azt hangsúlyozta felszólalásában, hogy a törvény elfogadásával központosítják a működést. Hozzátette, hogy aki ismeri a politikai valóságot, azt tisztában volt azzal, hogy "ez lesz a helyzet".

Szerinte ezekkel az átalakításokkal olyan károkat szenved az intézményrendszer, amelyeket semmilyen költségvetéssel nem lehet jóvátenni. Logikusnak nevezte viszont az előterjesztést azért, mert egy rossz struktúrában a kultúra helyzete hátrányos.

A jobbikos Novák Előd arról beszélt, hogy egy paktum keretében álláshalmozóvá tették L. Simon Lászlót, és ez nagy presztízsveszteséget jelent az Országgyűlésnek.

A képviselő felidézte L. Simon László költői munkásságát, műveit perverznek és obszcénnak nevezte.

Úgy vélte, az új rendszerben a szakmai szervezetek képviselői nem mernek majd kritikát megfogalmazni.

Karácsony Gergely (LMP) azt mondta, egy lex L. Simon készült most, és olyan irányú koncepcióváltásról van szó, amelyet nem tudnak támogatni.

Hozzátette, arról is szól a javaslat, hogy a Fidesz a szavazóktól kapott felhatalmazást a kultúra területén is érvényesíteni szeretné.

Puskás Imre a vitában elhangzottakra úgy válaszolt, hogy meggyőződése szerint a bizottság tagjai visszautasítanák a centralizációval kapcsolatos kritikákat, és azt is, hogy pártkatonák lennének.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés