bezár
 

irodalom

2012. 06. 18.
A Román Kulturális Intézetet védenék a művészek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online petícióval, utcai megmozdulásokkal és csokornyakkendő viselésével tiltakoznak Romániában a művészek az ellen, hogy a kormány a bukaresti szenátusnak rendelte alá a Román Kulturális Intézetet (ICR).

prae.hu

A British Council és a Goethe Institut mintájára szervezett intézet, amely a román kulturális külképviseleteket működteteti 17 országban, eddig az Elnöki Hivatal égisze alatt tevékenykedett, tiszteletbeli elnöke pedig Traian Basescu államfő volt.

Múlt héten azonban az új román kormány sürgősségi rendeletet fogadott el, amellyel a kétkamarás román parlament szenátusának rendelte alá az ICR-t. Victor Ponta miniszterelnök szerint erre a "túlontúl átpolitizált intézmény demokratizálása" érdekében volt szükség.

Az ICR elnöke, Horia-Roman Patapievici esszéíró, filozófus cáfolta, hogy munkájába valaha is beleszólt volna a politika, a mellette kiálló művészek szerint pedig éppen az újonnan elfogadott kormányrendelet jelent durva politikai beavatkozást az intézmény életébe.

"Ez a társadalmi vita nélkül elfogadott önkényes kormányrendelet maga a diktatúra. Aljas tisztogatás, amely ugyanolyan elítélendő, mint az etnikai, ideológiai vagy faji tisztogatás" – fogalmazott Cristian Mungiu, a Cannes-i Filmfesztiválon több ízben díjazott román filmrendező.

Rajta kívül a román filmes újhullám más képviselői – Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu és Catalin Mitulescu – is elítélték az ICR átszervezését.

Puiu szerint ha az utóbbi években Romániáról nem feltétlenül Ceausescu, Drakula vagy az árva gyerekek jutnak a külföldiek eszébe, az nagyrészt a Patapievici vezette Román Kulturális Intézetnek köszönhető. Mitulescu úgy fogalmazott, olyan Romániát szeretne, amely értékelni tudja a teljesítményt és nem dobja oda a politikai csatározásuk martalékául.

Pénteken 25 képzőművész, koreográfus, művészettörténész és kulturális menedzser nyílt levélben szólította fel Victor Ponta miniszterelnököt az ICR-rendelet visszavonására. Az interneten közzétett petíciót hétfő délig csaknem kétezerötszázan írták alá.

A Román Kultúráért, Nevelésért és Normalitásért Egyesület „csokornyakkendő mozgalmat” hirdetett, amely azt javasolja követőinek, hogy a Horia-Roman Patapievici által gyakran hordott öltözékkiegészítővel, csokornyakkendő viselésével tiltakozzon az ICR önállóságát megszüntető kormányrendelet ellen.

Az egyesület hétfő estére utcai demonstrációt is meghirdetett. Az ICR bukaresti székháza elé várják azokat, akik nem szeretnék, hogy a mindenkori kormánytöbbség által vezetett szenátus alárendeltségébe kerüljön a Román Kulturális Intézet.

Az ICR az utóbbi hét évben 300 román könyv lefordítását finanszírozta, rendezvényein pedig csak tavaly több mint kétmillió ember vett részt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés