bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - Tömegek Pápán, teltház a Pannon Csillagdában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több százan keresték fel a pápai múzeumokat, és megtelt a Pannon Csillagda is a Múzeumok éjszakáján.

prae.hu

Pápán az Esterházy kastélyba több százan váltottak jegyet a Múzeumok éjszakáján, hogy részt vegyenek a XVII-XVIII. századi időutazáson, kézműves csokoládét készítsenek egy manufaktúrával, megkeressék a kastély kincsét, meghallgassák a koncerteket, megcsodálják a barokk táncokat. Már este tíz körül hétszáz látogatót regisztráltak - mondta az MTI-nek egy szervező.

A szokatlanul nagy érdeklődés valószínűleg annak is köszönhető, hogy a városban több napos játékfesztivált tartanak, és a látogatók egyik programról a másikra vonultak. Nemcsak az Esterházy kastélyt keresték fel, de több százan a Kékfestő múzeumot is, amely romantikus fáklyafénybe burkolózva várta a vendégeket.

Másfajta, csendesebb, bensőségesebb este volt Bakonybélben, a Pannon Csillagdában, ahol szintén teltházzal mentek a programok: legalább kétszázan voltak kíváncsiak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb bemutatóhelyének titkaira. Bakonybél, a Bakony rengetegének közepén megbúvó kis település a legkevésbé fényszennyezett, így a csillagok megfigyeléséhez kiváló helyszín; szombaton az időjárás is kedvezett a látogatóknak, akik örömmel próbálták ki az obszervatórium nagy teljesítményű távcsöveit.

Az Európában is egyedülálló planetáriumban lenyűgöző filmet vetítettek a fekete lyukakról; Kiss László csillagász-fizikus, az MTA doktora, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgató-helyettese pedig érdekes, színes, humoros előadásaiban vezette be a szakma rejtelmeibe a hallgatókat.

A megyei Laczkó Dezső múzeum ezen az éjszakán a balácai római villagazdaságba invitálta a múzeumbarátokat; változatos, látványos programmal jövő hét végén rukkolnak elő, Szent Iván éjjelét ünnepelve a Múzeumok éjszakájával.

Ugyanígy döntöttek a balatonfüredi múzeumok is: jövő hét végén izgalmas, tartalmas időtöltést kínálnak a Múzeumok éjszakája apropóján - még ha egy héttel később is a hivatalos dátumnál.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés