bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - A hungarikumok és az olimpia jegyében a Nemzeti Múzeumban és az Iparművészetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Iparművészeti Múzeum az olimpiai játékokhoz és a hungarikumokhoz kapcsolódó tárlatokkal és programokkal, a Magyar Természettudományi Múzeum preparálási bemutatóval és Ludovika-túrával várta az érdeklődőket szombaton a múzeumok éjszakáján Budapesten.

prae.hu

Nem volt könnyű bejutni az Iparművészet Múzeumba, a hosszan kígyózó sor azonban gyorsan haladt előre és közben dobszóra táncoló tűzzsonglőr szórakoztatta a látogatókat. Az aulában piknik-hangulat uralkodott, a londoni olimpia jegyében a többi között angol teát, csokoládét és szendvicseket vásárolhattak a jövés-menésben elfáradt múzeumlátogatók, majd a földön heverve fogyaszthatták el az elemózsiát.

A nemrégiben megnyílt Művészet mindenkinek – A Victoria & Albert Museum, a világ első iparművészeti múzeuma című tárlatra húszasával engedték be az érdeklődőket körülbelül 5-6 percenként gongütésre, de folyamatosan több méteres sor állt az ajtó előtt.

Izgalmas darabokat mutatott be a 2011. évi Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok beszámoló kiállítása. A tárlatot nagy érdeklődés övezte, két fiatal lány a ruhák előtt ácsorogva például azt vitatta meg, hogy kinek melyik tetszik és állna jobban.

Az udvaron is jó hangulatban telt az este, koncertek, olimpiai kvízjáték, minigolf és nagy labdák várták a kisebbeket és nagyokat.

A Magyar Nemzet Múzeum ötkarikás játékokhoz és az olimpikonokhoz kapcsolódó emlékeit Gál Vilmos történész-szakmuzeológus vezetésével tekinthették meg a regisztrált látogatók, az Ötkarikás magyarok című kamaratárlatot végigjárók olimpiai totó kitöltésével tehették próbára tudásukat.

Az emeleten a feltalálók által a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott 1802. sorszámú Gömböc példány, valamint további "Gömböc-kifestők" színesítették a termet. Volt köztük Kerekerdő, Ágas-bogas és Hamm, bekaplak! című is, melyeket a látogatók meg-meglökdöstek, vajon visszatér-e mindig ugyanabba a stabil egyensúlyi pontba.

A Római Lapidáriumban a Gesualdo Kamarakórus műsorát hallgathatták meg az érdeklődők vagy épp filmet nézhettek a Balatonon vitorlázó legendás vitorláshajókról a Mithras szentélyben. A koronázási palást és az állandó kiállítások is sok látogatót vonzottak, mások inkább a múzeum lépcsőjén üldögéltek, és megtervezték, mely programokon akarnak még az éjjel részt venni.

A Magyar Természettudományi Múzeumban már délután 2 órakor elkezdődtek a programok: a múzeum munkatársai bemutatták, hogyan preparálnak ki mészkőtömbből ősmaradványokat, valamint hogyan tömnek ki egy madarat. A Ludovika főépületét pincétől a padlásig járhatták be az előre regisztráltak húszfős csoportokban és vezetéssel tekinthették meg a gyűjteményeket. A szakértők arra is vállalkoztak ezen a napon, hogy a látogatók által bevitt, a múzeum gyűjtőkörébe tartozó tárgyakat - kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, növényeket, állatokat - meghatározzák.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés