bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - Különlegességek Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Számos különlegességgel várta idén a látogatókat Zalaegerszegen a Múzeumok éjszakája szombaton; a programsorozat keretében első alkalommal nyílt meg a Zalaegerszegi Törvényszék díszterme, éjszakai sétát tehettek a Göcseji Falumúzeumban, a Magyar Olajipari Múzeum pedig két kiállítással - világító ásványokkal és világítástörténeti tárlattal - várta a látogatókat.

prae.hu

A múzeumkertben kézműves foglalkozásokra volt lehetőség: állarcot, pillangót készíthettek a gyerekek, a muzeológusok színes történeteket meséltek a szakma titkairól, Németh János keramikusművész pedig személyesen tartott tárlatvezetést állandó kiállításán. Szombaton éjszaka a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagából Démoni ragály: a pestis címmel új időszaki kiállítás is nyílt a Göcseji Múzeumban.

Az érdeklődőket múzeumbusszal szállították a helyszínekre, félóránként pedig a múzeum parkolójából rabomobil indult városnéző körútra. A "speciálisnak" számító jármű utasterében gyermekek gyűrűjében foglalt helyet Doszpoth Attila, a város alpolgármestere.

A városvezető az MTI kérdésére elmondta: a szokatlan lehetőség még színesebbé teszi a programokat, a felnőttek, gyermekek számára egyaránt fontos, hogy több helyszín kapcsolódjon a rendezvényhez.

A külső helyszínen, a Göcseji Falumúzeum kapujában népviseletbe öltözött ifjú legény - Katona Kornél, a Hevesi Sándor Színház művésze - fogadta a látogatókat, és mint "kihirdette" próbálta őket bevezetni a falu rejtelmeibe. A teátrum művészei több portán is vidám műsort rögtönöztek. Egy falusi ház pitvarán asszonykórus hangja csendült fel, a hölgyek a Nyitott Szív Egyesület tagjai, akik a hagyományokhoz illő vendégszeretettel fogadták a látogatókat.

Varju András, a múzeum műtárgyvédelmi és műszaki osztályvezetője elmondta, hogy a színészek ad-hoc jelleggel találták ki a vendégváró műsort.

Tíz óra táján már szinte csak "botorkálni" lehetett a falumúzeum utcáin, a falusi sötétséghez csak a szentjánosbogarak és a háttérben világító reflektorok adtak némi hangulatvilágítást. A sejtelmes, házakból pislákoló fényeket csak elektromos módszerekkel tudták megoldani, mert a műtárgyi környezetben óvatosan kell a világítással báni, gyertyát, mécsest használni például tilos - ismertette Varjú András.

A 2012-es zalaegerszegi múzeumi éjszaka történéseit Kaján Imre megyei múzeumigazgató összegezte az MTI kérdésére: a rendezvény sikerét igazolja, hogy a múzeumbuszok tömve vannak, a rabomobil előtt sorok állnak, a múzeumkertben, a kiállítótermekben csak mosolygós embereket lehet látni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés