bezár
 

art&design

2012. 06. 17.
Múzeumok éjszakája - Kalandtúra, világzene, megnyíló vármegyeháza Szekszárdon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem kétezren vettek részt a múzeumok éjszakája szekszárdi programjain, amelyeknek egyik legnépszerűbb része a Wosinsky Mór Múzeum kalandtúrája volt, és nagy érdeklődés kísérte a Borok és Húrok nevű világzenei koncertsorozatot is.

prae.hu

A múzeum előtt este kilenc órakor tömött sorokban vártak a bejutásra a szekszárdiak, miközben a patinás épületben Ódor János Gábor, az intézmény igazgatója elindult a zseblámpás múzeumi kalandtúra első csoportjával.

A "kiránduláson" főleg családok, gyerekek ismerték meg a múzeumban folyó munkát, tekintettek be a restaurátorműhelybe és nézték meg a padláson tárolt, kiállításra nem kerülő történeti, néprajzi relikviákat.

A szekszárdi programokon, amelyekért először kellett 300 forintos belépő díjat fizetni, a múzeumban öt, a vármegyeházán hét kiállítás nyílt meg az érdeklődők előtt.

A múzeumban rendhagyó tárlatvezetéssel zárt a fagylalt és a parfé történetét megismertető Spanyoltekercs és hideg nyalat című kiállítás, amelyeken Petrits József és Zsitvai Ágnes szekszárdi cukrászok kalauzolták a résztvevőket. Az intézmény új foglalkoztató helyiségében a gyermekek a római, honfoglalás és őskori hétköznapokkal ismerkedhettek meg egykorú otthonokon, öltözeten, használati tárgyakon keresztül.

Sok érdeklődőt vonzottak a megyeháza egy napra megnyílt interaktív állandó kiállításai is, a múzeumok éjszakáján Lozsányi Tamás zongoraművész megszólaltatta Augusz Antal báró felújított zongoráját, amelyen 1865-ben Liszt Ferenc nagy sikerű koncertet adott Szekszárdon.

A rendezvények sikeréhez nem kevéssel járult hozzá a Borok és Húrok nevű hagyományos "hang- és borkóstoló" fesztivál, amelyen magyar, ír, balkáni zenét hallhatott a közönség. A szabadkai gitárművész, Vladimir Todorovic ezúttal két gitár és egy hegedű alkotta triójával dzsesszel és flamencóval ötvözött balkáni dallamokkal kápráztatta el a zeneszeretőket, akik eközben szekszárdi kadarkát és kékfrankost kóstolhattak helybeli borászok jóvoltából.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés