bezár
 

art&design

2012. 06. 16.
Múzeumok éjszakája - A Fesztiválzenekar koncertjével nyílt meg a rendezvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) "lépcsőkoncertjével" nyílt meg hivatalosan szombat délután a 10. Múzeumok éjszakája a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén, más kiállítóhelyeken addigra már órák óta zajlottak a programok.

prae.hu

Muszorgszkij Egy kiállítás képei című szimfóniájának két tételét hallhatta 18 órakor a Szépművészeti előtt összegyűlt sok száz fős közönség Fischer Iván vezényletével. "Rengetegszer játszottunk már a Hősök terén, és mivel nagyon szeretem a múzeumokat, gondoltuk, adjunk mi egy kis kezdő lökést az idei Múzeumok éjszakájának" - mondta el az MTI-nek a koncert után a BFZ vezetője. Fischer Iván hozzátette, a minikoncert után maga is tesz egy körutat gyermekeivel a budapesti múzeumokban.

Baán László, a Szépművészeti főigazgatója elmondta: örül az ötletnek, hogy a világ egyik legjobb zenekara nyitja meg a jubileumi Múzeumok éjszakáját az épület lépcsőjén. Mint hozzátette, bent a múzeumban mindent megtalálhat a közönség, mi "szemnek, szájnak, fülnek ingere": a különleges tárlatvezetések mellett lesz slam poetry verseny (versengő posztmodern performansz költészet), francia sanzonest, majd szvingest, az éhségüket pedig egy jó nevű budapesti étterem finomságaival tudják csillapítani a látogatók.

Hogy ne kelljen választani a futball Európa-bajnokság és a művészeti élmények között, az Ión Udvarban a múzeum "férfimegőrzőt" nyit kivetítővel, de a Szépművészeti a fiatalabbakra is gondolt, őket kézműves-foglalkozások várják.

Az MTI tudósítója által megkérdezettek közül volt, aki a múzeum állandó gyűjteményére vagy a Pieter Breugel és kora című grafikai kiállítására, mások a St. Gallen-i kalandok, illetve a Múmiák születése című tárlatokra voltak kíváncsiak, a legtöbb érdeklődőt azonban A fotóművészet születése című fotókiállítás vonzotta.

Más kiállítóhelyeken már korábban megkezdődtek a programok, az Ersnt Múzeum például már 15 órától fogadta a Múzeumok éjszakája látogatóit. A Nagymező utcai kiállítóhely jelenleg Kelemen Károly tárlatának ad otthont, melyhez családi foglalkoztatót is szervezett. A művész ikonikussá vált mackófigurái erős hatást gyakorolnak nem kevés látogatóra: voltak - nem csak gyerekek -, akik játékmacival érkeztek a tárlatvezetésekre.

Délután hatra már hosszú sor állt a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum előtt is: mint az intézmény munkatársai az MTI-nek beszámoltak, a többek között ritka khmer, vietnámi, thai és indonéz műkincseket felvonultató tárlat és az ahhoz meghirdetett vezetések már az első két órában több mint hatszáz látogatót vonzottak a kiállítótér korlátozott befogadóképessége ellenére is.

Bár számos programmal készült a Műcsarnok, a kortárs kiállítóhelyen szintén a tárlatvezetések a legnépszerűbbek - tűnt ki a látogatók beszámolóiból; ezt az intézmény igazgatója is megerősítette az MTI-nek. Gulyás Gábor elmondása szerint a tavalyi Múzeumok éjszakáján kilencezren látogattak el a Műcsarnokba, ebben az esztendőben pedig tízezres közönségre számítanak.

Gulyás Gábor egy különlegességre is felhívta a figyelmet: a Bevezetés az éjszakába című irodalmi esten a Műcsarnok egyik, íróként is aktív teremőre, Barnás Ferenc is bemutatkozik Dragomán György, Grecsó Krisztián és Schein Gábor társaságában.

Még a kereken száz lépcsőfok megmászására is rengetegen vállalkoznak, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMGM) egyik legnépszerűbb programhelyszíne ugyanis a körpanorámát nyújtó, de az év nagy részében nem látogatható Apostolok tornya - mondták el az MMGM munkatársai. Hasonlóan vonzónak bizonyul a Városligeti-tavon megtartott csónakos vezetés, ahogy nem kevesen kíváncsiak a Hunyad pincére is.

A Szerelem termében bájitalokat kóstolhatnak a párra vágyók, az Erdő szentélyében valódi ehető és mérges gombák tekinthetők meg, az épület előtti állatsimogatóban vadmalac, róka és tigrispiton is várják az érdeklődőket, de népszerű a Kadarka szalon is. Az MMGM az eddigi látogatottság alapján 12 ezres közönségre számít a 10. Múzeumok éjszakáján.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés