bezár
 

art&design

2012. 06. 16.
Múzeumok éjszakája - Minden eddiginél több helyszínen rendeztek programokat Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hagyományos belvárosi "múzeumi negyed" és a környező utcák programjain túl idén a Debreceni Egyetem főépülete is megnyitotta kapuit szombaton, a Múzeumok éjszakáján; kora este sétatérré váltak a város központjában lévő utcák és terek.

prae.hu

A szombat este egyik különlegessége volt az a verseny, amelyen a kollégium jelképévé vált régi tűzoltóbotot, a gerundiumot emelgették az arra vállalkozók. Éjfélkor az Oratóriumban orgonakoncertet tartanak, egész éjjel egymást érik a táncos és zenés programok, kézműves-foglalkozások, filmvetítések és tárlatvezetések.

A Református Kollégiumtól a Déri Múzeumig és a Modemig vezető utcákról a gyalogosan és kerékpárral érkező családok valósággal kiszorították az autókat - tapasztalta az MTI tudósítója.

Ahogy a nappali hőség enyhült, úgy gyűltek össze egyre többen a két épület között fekvő Baltazár téren, ahol már állt az a máglyarakás, amely mára elmaradhatatlan kelléke a debreceni Múzeumok éjszakájának.

A téren felállított színpadon koncertek szórakoztatják az arra járókat, a Modem előtt pedig egyre többen vártak belépésre. A modern- és kortárs alkotásoknak helyet adó múzeum minden kiállítóterme és folyosói is megteltek látogatóval. Az állandó tárlatok mellett még látogatható Tót Endre Nagyon speciális örömök című kiállítása, ahogy a szlovák vizuális művészetet megjelenítő Záró évek és az Antal-Lusztig-gyűjtemény tematikus válogatása, az Idegen anyag is.

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban a Bor és irodalom - az Esszencia borszaküzlet borbemutatója tölti ki az estét, magyar szépírók bort dicsérő írásaival és az udvaron zenés műsorral színesítve.

A jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem alapításának centenáriumát ünneplő Debreceni Egyetem ebben az évben csatlakozott a Múzeumok éjszakája programjaihoz, és megnyitotta idén 80 éves főépületének kapuit a nagyközönség előtt. A Múzeumok éjszakáján az érdeklődők bepillanthatnak a rektori tanácsterembe, ahol az egyetem és a Református Kollégium ősi jelképeit, a gerundiumokat őrzik.

Az aulában láthatóak a centenáriumra helyreállított ólomüveg ablakok, amelyek eredetijei a második világháborúban semmisültek meg. A nagyméretű alkotások kalandos történetét filmvetítéssel mutatják be a szervezők, és az egyetemi könyvtár titkait is megismertetik a látogatókkal.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés