bezár
 

art&design

2012. 06. 16.
Múzeumok éjszakája - Ének és zene a múzeumban, Tiszát bemutató kiállítás Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Főszerepben a zene! mottóval várták szombaton a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében a szolnoki Damjanich múzeumba és a város galériájába az érdeklődőket, a megyei levéltár a Tisza mentét bemutató kiállítást kínált a látogatóknak, míg Berekfürdőn a szovjet repülőtér titkaival lehetett megismerkedni.

prae.hu

A szolnoki Damjanich múzeum rendezvénye kézműves-foglalkozásokkal kezdődött, amelyeken többek között nádból készíthettek hangszert az ügyes kezűek. A zene és az éneklés világába az Alföldi Olajbányász Fúvószenekara és a MÁV-Gépészet Járműjavító férfikara "vezette be" látogatókat. Emellett a zene és a régészet, illetve éneklő mesterségek címmel tartottak rendhagyó tárlatvezetést. A programot éjjel éjféltől kétórás táncház zárja.

A Szolnoki Galériában - ahol a Szigligeti Színház százéves épületének történetét bemutató tárlat látható - az est folyamán a Szolnoki Kodály Kórus és a Bartók Béla Kamarakórus műsorát élvezhetik a zenerajongók, az utóbbi együttes fellépésén közreműködnek Huszárik Kata és Tóth Gábor színművészek, valamint homokanimációval Nagy Dénes festőművész és Nagy Katalin Matild grafikusművész.

A Szolnok megyei levéltár A Tisza virágzása a levéltárban kezdődik címmel hívta kétórás programra a látogatókat, ennek keretében A kanyargó Tisza partján című új időszaki tárlat debütált. A Tisza mentén élők mindennapjaiba betekintést nyújtó, levéltári dokumentumokból és tárgyi eszközökből álló kiállításhoz több múzeum és magánszemély kölcsönzött anyagot.

Berekfürdőn interaktív nap részesei lehettek azok, akiket foglalkoztat a szovjet hadsereg története és magyarországi állomásozásának időszaka. Mintegy félszázan nézték végig A szovjet repülőtér titkai című kiállítást, amelyet egy szovjet katonai egyenruhákat felvonultató bemutató színesített. Az érdeklődők megtekinthették a hajdanában szigorúan védett és 1991 nyara óta üresen álló kunmadarasi volt szovjet katonai repülőteret is. A látogatás kalauza az a Vándor Károly repüléstörténész volt, aki személyes kapcsolatai révén 1989 és 1991 között többször bejutott a "Foxtrott" hívókódú hadi bázisra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés