bezár
 

art&design

2012. 06. 15.
Chagall-kiállítás a Tretyakov képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Marc Chagall Oroszországban még soha ki nem állított alkotásai is láthatók azon a tárlaton, amely pénteken nyílt a moszkvai Tretyakov képtárban.

prae.hu

A látogatók szeptember végéig 150 különleges festményt, grafikát, szobrot láthatnak a művésztől, de megtekinthetik a Chagall család becses porcelán edénykészletét is a művész születésének 125. évfordulójára rendezett kiállításon.

Az orosz sajtó lelkesen "rég várt kiállítást" emleget, noha nem is olyan régen, 2005-ben szenteltek tárlatot a fehéroroszországi Vityebszkben 1887-ben született Chagall művei számára.

Akkor azonban nem sikerült minden érdekességet megszerezni. Ezúttal olyan különlegességek jutottak el a Tretyakovba, mint az 1900 és 1910 között született, Oroszországban még soha nem látott alkotások. A művész unokája, Meret Meyer Graber is az orosz fővárosba érkezett ebből az alkalomból.

Az orosz és külföldi gyűjteményekből származó, valamint a család tulajdonában lévő alkotások között vannak azok a kollázsok, amelyeket Chagall 1960. és 1970. között készített. Először mutatják be a Tretyakov képtárban a művész lánya, Ida esküvőjére 1952-ben készített porcelán étkészletet.

Meret Meyer Graber az orosz állami televízió híradójának elmesélte, hogy a híres darabokat 25 évig csak kiállítások után adott fogadásokon használták. "Aligha vehette észre bárki is a rajzokat a tálakon, hiszen azok mindig színültig tele voltak borsccsal" (azaz céklás-káposztás levessel) - mondta.

A moszkvai képtárba látogatók először tekinthetik meg a Chagall "családi köréről" és önmagáról készített portrékat. Édesanyját, a nagymamát, nővérét, feleségét és lányát ábrázolta különleges stílusában.

Ugyancsak először láthatóak az orosz fővárosban a művész fiatalkori alkotásai, amelyeket barátja, az író-költő Blaise Cendrars őrzött.
A kiállításra elhozták Chagallnak a Nyikolaj Gogol Holt lelkek című művéhez készített illusztrációit, amelyeket Ambroise Vollard, a XX. század elején híressé vált párizsi galéria-tulajdonos rendelt meg tőle.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés