bezár
 

színház

2012. 06. 14.
Kaszás Attilára emlékeznek Felvidéken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A zsigárdi napok keretében jótékonysági gálával emlékeznek az öt évvel ezelőtt elhunyt Kaszás Attilára vasárnap a szlovákiai településen. Az évforduló kapcsán Révkomáromban is lesz esemény.

Szkéné színház

A fesztivál keretében fellépnek ismert magyarországi és szlovákiai magyar művészek, köztük Keresztes Ildikó, Malek Andrea, Szarka Tamás és Szarka Gyula (Ghymes), Rák Viktória és Bárdos Judit színésznő, Zsapka Attila énekes-gitáros és még sokan mások.

A rendezvény bevételét a szervezők a Kaszás Attila Közhasznú Alapítványnak és a Pro Traditione zsigárdi polgári társulásnak ajánlották fel. A rendezvény szervezője, Kiss László az MTI-nek elmondta, hogy a társulás egyik fontos munkája a zsigárdi tájház működtetése.

"A ház eredetileg Kaszás Attila anyai nagyszülei tulajdona volt. Ezt később a színész a társulásnak adta bérbe szimbolikus összegért. Azóta fontos szerepe van a helytörténet megismertetésében, és a helyi hagyományok, a kultúránk ápolásában" - tette hozzá Kiss László.

Révkomáromban is tiszteletüket teszik a színész előtt, szombaton lesz ugyanis az V. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál általános és középiskolások számára, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a komáromi Jókai Mór Alapiskola szervezésében.

A fesztivál fődíja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila-díj. A zsűri tagjai ismert szlovákiai és magyarországi szakemberek.

Kaszás Attila 1960-ban született a szlovákiai Vágselyén, 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott többek közt a Vígszínházban, a Nemzeti Színházban,a Katona József Színházban, valamint Győrött, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden.

Több mint harminc filmben is szerepelt, kitüntették Hegedüs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjjal. 2007 márciusában agyvérzés következtében halt meg.

2008-ban emlékére domborművet avattak a Nemzeti Színházban és a teátrum egyik termét róla nevezték el. Révkomáromban Búcsú a színpadtól címmel szobra áll.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés