bezár
 

építészet

2012. 06. 14.
Sétány és kilátóterasz a pécsi Kálvária-dombon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harmincmillió forintos beruházással a pécsi Kálvária-dombon sétányt és kiállítóteraszt alakítottak ki, amelyeket csütörtökön adtak át a nagyközönségnek.

prae.hu

Pécs egyik, a belvárostól egy könnyed sétával elérhető része, a Kálvária-domb egy ideje elhanyagolt állapotban várta sorsát. A Duna-Dráva Cement Kft. építőipari vállalat (DDC) 2011-ben kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy saját költségén és beruházásában sétányt és kilátóteraszt alakítana ki a városra csodálatos panorámát nyújtó dombon.

A munkálatok múlt év végén kezdődtek el a tereprendezéssel, a kilencvenes évek óta természetvédelmi terület megújításával. A szakemberek a tervezés során a botanikai, környezetvédelmi és építéstechnológiai szempontokat egyaránt figyelembe vették.

A projekt során kialakított minimális épített környezetnél a TioCem elnevezésű új cementtípust alkalmazták a szakemberek. Ennek érdekessége, hogy felülete napsugárzás hatására képes a levegőben található szennyezőanyagok megkötésére.

A környezettudatos technológiát, az országban elsőként, a pécsi Kálvária-dombon alkalmazta a DDC. Páva Zsolt, polgármester (Fidesz) az ünnepélyes átadón úgy fogalmazott, hogy a város egyik fontos pontja kerül vissza ismét a megyeszékhely vérkeringésébe a beruházás átadásával.

A kilátóteraszt Udvardy György pécsi megyéspüspök áldotta meg. Az önkormányzat tervei szerint az esténként zárva tartó közpark a jövőben Pécs egyik csendes, zöld, máshol meg nem található növénytársulásokkal rendelkező, rekreációs, pihenési célokat szolgáló területeként funkcionál majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés