bezár
 

irodalom

2012. 06. 13.
Szőcs Géza búcsúzik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Felmentését kérte" az emberi erőforrások miniszterétől szerdán Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár. Sajtóértesülések szerint utódja L. Simon László lesz. Szőcs miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik tovább.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerint Szőcs Géza munkájára minden kulturális kérdésben számít a miniszterelnök, különös tekintettel a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) ügyeire.

Szőcs Géza 2010 június 2. óta volt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (2012 májusától az Emberi Erőforrások Minisztériuma) kultúráért felelős államtitkára. 2011. december 8-án a Magyar Pen Club elnökévé választották.

prae.hu


Az LMP Szőcs Géza rombolásáról


Az LMP azt reméli, hogy Szőcs Géza távozása után a kormány új kulturális politikát kezd majd, amelyben a kultúra nem lesz lesajnált ágazat – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese.

Karácsony Gergely - emlékeztetve arra, hogy az LMP az idei költségvetés vitájában már lemondásra szólította fel a kulturális államtitkárt - közölte: remélik, hogy a kormányzat új kulturális politikája "legalább nyomokban emlékeztetni fog" a Fidesz 2009-es ígéreteire.

Amit Szőcs Géza letett a magyar kultúra asztalára, annak sokszorosát rombolta le államtitkárként - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Karácsony Gergely. Úgy értékelte, az államtitkár működése alatt nagyon rossz volt a kultúra érdekérvényesítő képessége.

"Én soha nem találkoztam azzal, hogy az államtitkár tiltakozott volna bizonyos lépések ellen, ezeket ő szolgai lélekkel végrehajtotta" – tette hozzá, bírálva egyúttal, hogy szerinte Szőcs Géza államtitkársága alatt semmilyen egységes kulturális koncepció nem rajzolódott ki.

A DK Szőcs kudarcáról


A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár távozása annak beismerése, hogy az ország a kultúra területén is zuhanórepülésben van.

Az DK közleménye szerint Szőcs Géza személyében egy súlytalan politikus távozik a kormányzatból, akinek regnálása idején botrányoktól volt hangos a művészeti élet: az Operaház, a színházi világ a fideszes kinevezettekről szólt, kevesebb könyvet adtak ki, kiállítóhelyek lehetetlenültek el, múzeumi dolgozókat bocsátottak el és gyakorlatilag megszűnt a filmgyártás.


MSZP: Szőcs alatt szétesett a kultúra


Az MSZP szerint nem az a meglepetés, hogy lemondott Szőcs Géza, hanem az, hogy eddig viselte a hivatalát. A párt szerdai közleménye szerint Szőcs Géza államtitkársága idején a kulturális politika szétesett, a különböző kulturális területek ma az államigazgatás legkülönbözőbb területein és a legkülönbözőbb minisztériumoknál vannak.

Az ellenzéki párt szerint a kulturális államtitkárság költségvetése az átlagot jóval meghaladó mértékben csökkent, és fontos területek, művészeti ágak, vagy éppen a magyar közművelődés olyan rossz állapotba került, hogy arra az elmúlt fél évszázadban nem volt példa.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés