bezár
 

irodalom

2012. 06. 12.
L. Simon László új esszékötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Székesfehérváron mutatták be L. Simon László új esszékötetét; a Szubjektív ikonosztáz című, 376 oldalas kötetet Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója méltatta.

prae.hu

A Ráció Kiadó által az Ünnepi Könyvhétre megjelentetett, számos képpel illusztrált kiadvány a szerző legújabb művészeti írásait, elméleti szövegeit, valamint a fotó- és képzőművészettel kapcsolatos olvasmányos esszéit tartalmazza.

Baán László szerint a könyv két dologról szól: magáról a képzőművészetről és természetesen a szerzőről. „Állandó visszatérő kérdés a könyvben a hagyomány és a modernitás viszonya. Az író közel akar vinni ahhoz a közönséghez, amely érti a modern alkotásokat. Olyan világba juthatunk el, amely egy kicsit az árnyékban lévő művészekre is reflektorfényt irányít. Az adott alkotókat és művészetüket a szerző úgy fedi fel, hogy kezdjük megérteni őket, elkezdjük látni, amit addig nem láttunk” – mondta.

A Teremtő szó című fejezetet külön is kiemelte a főigazgató: L. Simon László leírta, amit „ma sehol sem olvashatunk”, hogy a művészet olyan út, amely végül is az Istenhez vezet el bennünket. A szerző a kortárs képzőművészet legfontosabb jelszavával, a reflexióval foglalkozik. Vitatkozik vele, szerinte az igazi művészet nem hivatkozásművészet, hanem önmaga válik hivatkozási ponttá.

„A szerzőt ismerve tudom, van benne lendület, a mindennapokban, kultúrpolitikusként meg akar győzni az igazáról. Itt azonban nem így viselkedett, kultúrpolitikusi vénáját egy másik szobában hagyta. Aki elolvassa a kötetet, egy szeretetreméltó, kamasz fiatalembert ismerhet meg L. Simon Lászlóban: lázadóként mindent tud a világról, de közben sokszor szembesül vele, hogy mégsem tud mindent róla” – fogalmazott Baán László.

L. Simon László József Attila-díjas író, szerkesztő, kultúrpolitikus. 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára. 2010-től országgyűlési képviselő (Fidesz), az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának elnöke.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés