bezár
 

zene

2012. 06. 12.
9. VeszprémFest
Július 18-21., Veszprémi Vár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaly Kiváló Művészeti Fesztivál minősítéssel kitüntetett VeszprémFest immár 9. alkalommal várja világsztárokkal vendégeit a "királynék városába". Kísérőrendezvények: július 13-22. - Rozé, Rizling és Jazz Napok, július 17-21. - Dívák a kolostorban.

prae.hu

A július 18. és 21. között zajló fesztivált a tízszeres Grammy-díjas amerikai művész, a jazztörténelem legnagyobb élő gitárosa, George Benson nyitja.

Másnap kettős koncerttel várja a acid jazz, a funky, a soul és a pop zene rajongóit az izlandi Mezzoforte és a brit Matt Bianco.

Péntek este kubai örömzenét hallhatunk a legendás Orquesta Buena Vista Social Club ® featuring Omara Portuondo előadásában.

A komolyabb műfajok kedvelői Donizetti: Don Pasquale című vígoperáját élvezhetik Ruggero Raimondi és Miklósa Erika szereplésével az érseki palota történelmi díszletében.

A fesztivál 0. napján (július 17-én) Geszti Péter és a Gringo Sztár, valamint a JAZZ + AZ énekesnői lépnek fel. Előzenekar 20.00: Mrs. Columbo

Gringo Sztár

A tavaly hagyományteremtő szándékkal bemutatkozó Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény keretében a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket illetve a hazai jazz élet fiatal egyéniségeit idén július 13-22. között ismerhetik meg a további gasztrokulturális élményekre vágyók.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai idén is ingyenesen látogathatók.

A fesztivál másik kísérőrendezvénye a Dívák a kolostorban című esemény. Öt, a zenei-művészeti élet különböző területeiről érkező "művész-Díva" előadásai nyújtanak majd különleges élményt: Udvaros Dorottya, Zséda, Szulák Andrea, Miklósa Erika és Palya Bea estjeivel vár mindenkit július 17-21. között a Jezsuita Kolostorban.

Zséda

Program:

O. nap- Július 17. kedd, 21.00 - Geszti Péter és a Gringo Sztár, fellépnek a JAZZ+AZ énekesnői (Behumi Dóri, Kozma Orsi, Váci Eszter)
Előzenekar 20.00: Mrs. Columbo

Geszti Péter a legendás Rapülők és a Jazz+Az frontembere 2011 novemberében jelentette meg új zenekarának, a Gringo Sztárnak első albumát. A Pálinka Sunrise című CD szórakoztató és tartalmas zenei koktélt ígér. A Geszti által "kozmopuritán" popzeneként meghatározott világban rap, pop, latin, reggae, jazz, elektronikus és balkáni folk elemek keverednek.

A dalokat Geszti Péter, a Jazz+Az-ból jól ismert Erdélyi Péter (a Magyarország c. dal hangszerelője), valamint a Balkán Fanatik szerzői írták. A két énekesnő, Gereben Zita és Sapszon Orsolya fiatal koruk ellenére már számos neves előadóval zenélhettek együtt.

A 14 tagú zenekar nagyszerű jazz zenészekből áll: Agatics Krunoszláv, Barbinek Gábor, Cserta Balázs, Dés András, Erdélyi Péter, Fenyvesi Márton, Gyenge Lajos, Kálmán Tamás, Studniczky László "Zsatyi", Subicz Gábor, Ülkei Dávid. A Gringo Sztár fellépett már többek között a Coke Clubban, a Sziget Fesztiválon, és idén tavasszal 4 állomásos erdélyi turnén voltak.

Pozitív energia, igényes hangszerelés, szellemes és komoly "gesztis" szövegek jellemzik a dalokat, s elmondható, hogy teljesült az alkotók célja: nincsenek "töltelék" dalok a repertoárban.

A VIVA tévé 2011-‐es zenei nagydíjasa, az X-‐Faktor népszerű mentora, a Gesztivál sztárja széles célközönségnek és több korosztálynak szóló albumot készített, és élő koncerteken mutatja be 2012 tavaszán aranylemezessé vált Pálinka Sunrise slágereit. A koncerteken elhangoznak Rapülők és JAZZ+AZ slágerek is.

Július 18. szerda, 21.00 - George Benson

A tízszeres Grammy-díjas amerikai művész, George Benson a jazztörténelem legnagyobb élő gitárosa. Fél évszázados pályafutása során több mint 50 albumot készített, amelyek világszerte sok millió példányban keltek el.

George Benson

Teljesítményét a közönség mellett a szakma is elismerte: elnyerte a legnagyobbaknak járó NEA JAZZ MASTER-díjat is. Fiatal zenészként a 60-as években indult, s már ekkor a jazz felé fordult, első sorban Charlie Parker és Wes Montgomery hatására.

Előbb az orgonista Jack McDuffal játszott, majd ’64-ben megjelent első önálló lemeze, The New Boss Guitar címmel. Később Miles Davis oldalán tűnt fel, de az igazi áttörést az 1976-os Breezin című albuma jelentette.

Az elmúlt évtizedekben szinte minden neves előadóval játszott, köztük olyan sztárokkal, mint John McLaughlin, Carlos Santana vagy Al Jarreau. Benson igazán sokoldalú zenész, minden stílusban otthonosan mozog, legyen az swing, bop, R&B, jazz vagy pop. Kitűnő érzékkel ötvözi a különböző irányzatokat, így nemcsak a tradicionális jazzrajongók között számít kedvencnek.

Veszprémben legújabb albumát, a Guitar Man-t mutatja be, amelyen ismert jazz- és popfeldolgozások szerepelnek, de repertoárjából természetesen nem hiányoznak majd legnépszerűbb slágerei sem.

Közreműködik:
George Benson – gitár, vokál,
David Garfield- zongora, billentyűs hangszerek
Michael O’Neill – gitár, vokál
Oscar Seaton – dob
Stanley Banks – basszusgitár
Thom Hall - billentyűs hangszerek


www.georgebenson.com

Július 19. csütörtök 20.00 – Mezzoforte / Matt Bianco
Mezzoforte

Gejzírként tört fel közel harminc éve az izlandi Mezzoforte. A szigetlakó tinik pillanatok alatt a popvilág élmezőnyébe kerültek Garden party című instrumentális számukkal 1983-ban. A hirtelen siker után sem tűntek el, ellenkezőleg: kijelöltek egy zenei utat, amelyen az ötletek kötöttségek nélkül száguldhatnak, és persze sikert arathatnak. Megmutatták, fortissimóra is képesek, a kiugró teljesítmények között pedig tudják tartani a színvonalat.

Mezzoforte

Túl a 40-en, korban és meglátogatott országban is, 11 kiadott lemez után, 2012-ben sem hagyják újdonság nélkül rajongóikat: készülnek legfrissebb albumuk európai és ázsiai bemutató turnéjára.

Az alapítók, Eythor Gunnarsson, Gulli Briem, Johann Asmundsson oldalán ott láthatjuk Oskar Gudjonssont, Bruno Muellert és Sebastian Studnitzkyt, amint az új lemez anyagából és a régi sikerekből egyaránt játszanak a VeszprémFest közönségének.

Közreműködik:
Eythor Gunnarsson - billentyűs hangszerek
Johann Asmundsson – basszusgitár
Gulli Briem – dob
Oskar Gudnjonsson - alt szaxofon
Sebastian Studnitzky – trombita
Bruno Müller – gitár

www.mezzoforte.com

Matt Bianco

Jellegzetes figuraként emlékezhetnek az énekes Mark Reillyre, akik huszonöt éve voltak Matt Bianco rajongók. S bizonyára hasonlóan emlékeznek majd az angol popegyüttes frontemberére a mai fiatalok is, ha megnézik a VeszprémFest színpadán.

Főleg, hogy mellette olyan partner szerepel, aki a csapat korábbi, egyedi hangú tagjának, Basiának remek utódja. A jazz-es stílusú énekesnő segítette toplistákra a Get Out Of Your Lazy Bed és a Half a Minute című számokat 1984-ben.

Matt Bianco

Aztán Basia ment, a Matt Bianco népszerűsége maradt, noha a sikerekkel újabb tagcserék jártak. Reilly mellől Basián kívül hol eltűnt, hol felbukkant az alapító Danny White és a később csatlakozó Mark Fischer.

Húsz év jövés-menés után, 2009-ben Reilly és Fisher ismét közösen jelentették meg Hifi Bossanova című lemezüket, s azóta együtt lépnek fel. Küszöbön Best of albumuk megjelenése, amelyről Veszprémben is bőven hallunk majd tőlük.

Közreműködik:
Mark Reilly – vokál
Mark Fisher – billentyűs hangszerek
Elisabeth Troy – vokál
Frank Tontoh – dob
Nick Cohen – basszusgitár
Tony Remy – gitár
Andrew Ross – szaxofon, fuvola

www.mattbianco.com


Július 20. péntek, 21.00 - Orquesta Buena Vista Social Club® featuring Omara Portuondo

Barázdált arcok, mesélő tekintetek, ráncok között bujkáló mosolyok – és persze fantasztikus, hangok énekben, zenében. Így ismerte meg a világ másfél évtizede a Buena Vista Social Club formációt Wim Wenders veterán kubai muzsikusokról szóló filmjében.

Orquesta Buena Vista Social Club® featuring Omara Portuondo

Tehetségük, tudásuk mellett szuggesztív előadásmódjukat, semmihez sem hasonlítható hangulatú, magával ragadó produkciójukat most ismét élőben élvezheti az európai közönség.

A Buena Vista Social Club 1997-es, egyetlen stúdióalbuma után világsikert aratott. A 13 tagú Orquesta Buena Vista Social Club® ma már nem egy zenekar, hanem jelenség. A gerincet továbbra is a filmből megismert zenészek alkotják: Guajiro Mirabel (trombita), Barbarito Torres (kubai lant) és Jesus “Aguaje" Ramos (harsona). Őket egészítik ki olyan fiatal kubai tehetségek, mint az énekes Carlos Calunga és a virtuóz zongorista Rolando Luna.

Újra csatlakozott Omara Portuondó, az eredeti Buena Vista Social Club tagja is, akinek 2008-as Gracias című albuma elnyerte a Latin Grammy-díjat. Omara frissessége mit sem kopott az elmúlt hat évtized alatt, a szakemberek a Graciast 2008 egyik legjobb albumának nevezték. A zenészóriások kézjegye örökre rajta marad a son montunos, a danzó, a cha-cha-cha, a boleró és kubai jazz stílusán.

Az együttest telt ház ünnepelte az Olympia, a Royal Albert Hall, a Liceu Barcelona, a bécsi Konzerthaus és a North Sea Jazz fesztivál színpadán. Nem kétséges, életteli játékával az Orquesta Buena Vista Social Club® featuring Omara Portuondo produkció újra meghódítja Európát.

Közreműködik:
Omara Portuondo – énekes
Guajiro Mirabal – trombita
Jesus Aguaje Ramos - harsona, vokál
Barbarito Torres – laud (kubai lant)
Papi Oviedo – gitár
Pedro Pablo – nagybőgő
Rolando Luna – zongora
Idania Valdés – vocal, ütő hangszerek
Carlos Calunga – vokál
Alberto La Noche – bongó
Filiberto Sanchéz – kubai dob
Angel Terry – konga
Luis Alemany – trombita
Guajirito Mirabal – trombita

www.buenavistasocialclub.com

Július 21. szombat, 21.00 - Donizetti: Don Pasquale
Ruggero Raimondi, Miklósa Erika


félig szcenírozott előadás
vígopera három felvonásban
közreműködik: A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara
karigazgató: Szabó Sipos Máté
vezényel: Héja Domonkos
rendező: Káel Csaba

Szereposztás:
Don Pasquale - Ruggero Raimondi
Norina - Miklósa Erika
Malatesta - Kálmán Péter
Ernesto – Horváth István
Carlotto – Mukk József

Donizetti utolsó vígoperája, a Don Pasquale jelentette talán a legnagyobb közönségsikert a maga korában az itáliai szerző számára. Népszerű művének félig szcenírozott előadása most Káel Csaba rendezésében kerül a VeszprémFest színpadára, ahol a darab díszletéül maga a veszprémi érseki palota szolgál.

A 18. századi római történetet, amelynek szövegét is maga a szerző írta, és amelyben szerencsésen párosul a drámai és a buffo szerepkör, nemcsak a közönség, de a szakma is Donizetti legjobb vígoperájának tartja.

A művet ezúttal a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara szólaltatja meg Héja Domonkos vezényletével. A produkcióban számtalan kiváló szólistát hallhat a közönség. A címszerepet a világhírű olasz basszbariton, Ruggero Raimondi játssza, partnere a VeszprémFest visszatérő vendége, a közönségkedvenc Miklósa Erika, aki Norinát alakítja. Malatesta szerepében Kálmán Pétert láthatjuk, Ernestót a fiatal tenor, Horváth István, a jegyzőt pedig Mukk József alakítja.

A keményfejű öregúr házasságáról szóló történet egyszerre ígér igazi könnyed, nyáresti, de ugyanakkor színvonalas szórakozást. Méltó záróeseménye lesz a fesztiválnak.

A történet a 18. századi Rómában játszódik:

Don Pasquale, a vagyonos, idős agglegény és unokaöccse Ernesto nősülni készülnek. Az ifjú a bájos, de nincstelen fiatal özvegyet, Norinát szereti, nem a nagybácsi által kiszemelt vagyonos lányt. Az öregúr azért akar nősülni, hogy Ernestót megfossza az örökségtől. Malatesta doktor a családi jóbarát rögtön cselt eszel ki: Don Pasquale felesége Norina legyen, akit saját testvérhúgaként mutat be neki. A fiatal nőnek csak az a feladata, hogy magába bolondítsa az öregurat, majd viselkedésével elvegye kedvét a házasélettől. A terv jól működik. Don Pasquale boldog, ám amint aláírják a házassági okiratot, mely szerint Norina rendelkezhet az öregúr vagyona felett, a fiatal nő megváltozik. Zsémbes, undok, költekező és uralkodó lesz, így Don Pasquale már menekülne a házasságból. Ernesto közben nem is sejti, hogy a menyasszony maga Norina, ám az utolsó pillanatban Malatesta őt is beavatja a cselszövésbe. Végül egy kerti találkán Malatesta doktor segítségével lelepleződnek a szerelmesek. Don Pasquale jobb belátásra tér, nem áll útjukba, és megbocsátja az álházasságot.


Don Pasquale: Ruggero Raimondi

Az olasz basszbariton 1941-ben Bolognában született. Kimagasló tehetsége már nagyon fiatalon megmutatkozott, így igen korán Olaszország vezető operaházaiban lépett fel.

Ruggero Raimondi

Több mint 40 éves pályafutása alatt a világ valamennyi operaszínpadán megfordult. Többek között olyan világhírű karmesterekkel dolgozott együtt, mint Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muti, James Levine, Lorin Maazel, vagy Zubin Mehta.

A basszbariton repertoár szinte valamennyi szerepét lemezre énekelte. Legjelentősebb szerepei: Don Quijote, II. Fülöp (Don Carlos); Borisz Godunov, Don Giovanni, Falstaff, Scarpia (Tosca), Almaviva gróf; Figaro (Figaro házassága), Mephisto, Attila, Jágó.

Raimundi nemcsak énekes, hanem kiváló előadóművész is, alakításai mindig emlékezetesek. Színészként több tv- és filmfelvételen is látható, ugyanúgy ahogy számos operafilmben. A Veszprémfesten a Don Pasquale címszerepében láthatja a nagyérdemű.

Norina - Miklósa Erika

Az Operaház történetének legfiatalabb tagja 1990-ben, mindössze húsz évesen Papagenaként debütált az Erkel Színházban. A bemutatkozást követően sorra kapta a legnagyobb koloratúrszoprán szerepeket, A denevér Adéljától a Lammermoori Lucia címszerepéig.

1992-ben énektanára, Hamari Júlia meghívta brüsszeli koncertjére Mester és jövő címmel, ez volt első külföldi fellépése. Még ebben az évben lehetősége adódott elénekelni Mannheimban Az Éj királynője szerepét, amely a későbbi években védjegyévé vált.

Miklósa Erika

Nemzetközi karrierje ezek után gyorsan ívelt felfelé. 1996-ban külföldre ment tanulni. Előbb Philadelphiában (Academy of Vocal Arts), azután Milánóban (Teatro alla Scala) képezte magát ösztöndíjasként. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, de azóta is szinte minden évadban fellép Budapesten..

A varázsfuvola Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig közel háromszáz előadással a háta mögött ő a legkeresettebb művész ebben a szerepben. 2004-től folyamatos szerződése van a New York-i Metropolitanben.

Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical és operett világába is, számos exkluzív gálakoncert főszereplője. (forrás: opera.hu)

Malatesta - Kálmán Péter

Budapesten született, tanulmányait Pauk Annánál kezdte, majd a New York-i Manhattan School of Musicban Carelli Gábornál, Magyarországon pedig Mircea Breazunál folytatta.

1993-ban Budapesten az I. Nemzetközi Mozart-énekverseny helyezettjeként Papagenot énekelt az Operaházban. 1996-ban Joan Sutherland és Richard Bonynge mesterkurzusán vett részt. 1997-től Zürichi Nemzetközi Operastúdió, 1998-tól a Zürichi Operaház szólistájaként hét szezonon keresztül dolgozott olyan karmesterekkel, mint Nello Santi, Christoph von Dohnányi, Fischer Ádám, Rafael Frühbeck de Burgos, Jacques Delacőte, Valery Gergiev, Vladimir Fedoseyev, Ralf Weikert, Stephan Soltesz és Franz Welser-Möst.

Néhány ottani szerepe: Silvano (Az álarcosbál), Belcore (Szerelmi bájital), Angelotti (Tosca) és Papageno (A varázsfuvola).

A Magyar Állami Operaházban 2003 szeptemberében debütált, A sevillai borbélyban Figarót énekelte, ahol azóta fellépett Belcore, Ping, Figaro (Figaro házassága), és Beckmesser szerepében is. (forrás: opera.hu)

Ernesto – Horváth István

A könnyed magasságokkal bíró tenorista 1980-ban született Pécsett, s ebben a pannon városban végezte zenei tanulmányait is: 2004-ben magánének, 2006-ban énekművész diplomát szerzett Bukszár Márta osztályában.

Operaénekesi pályafutását is a Pécsi Nemzeti Színház operatársulatában kezdte meg, ahol 2005 óta magánénekesként szerepel.

A legutóbbi években nagy sikerrel énekelte Almaviva gróf szólamát a Sevillai borbélyban ( Magyar állami Operaház, Miskolci Nemzeti Színház), valamint magára öntötte az Ory grófja címszerepét, mely Rossini-alakításával Szegeden és Budapesten is egyaránt komoly tetszést aratott.

Rendszeres vendégművésze a Kocsis Zoltán által vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, mellyel többek között fellépett Rómában, ahol XVI. Benedek Pápának énekelt Liszt Ferenc 200. évfordulójának alkalmából.

Carlotto – Mukk József

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1991-ben végzett, majd a bécsi Zeneakadémián tanult tovább Walter C. Moore irányításával. 1991 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. 1992-ben Bartók- Pásztory-díjat kapott.

Főbb szerepeiben elsősorban Mozart hőseit kelti életre (Tamino, Don Ottavio, Titus, Belmonte), de az olasz lírai szerepkörben is otthonosan mozog (Verdi, Donizetti).

Európa-szerte rendszeresen koncertezik, és számos lemezfelvétele jelent meg magyar, német és olasz kiadóknál. Eddigi pályája során olyan karmesterekkel dolgozott, mint Yehudi Menuhin, Helmuth Rilling, Peskó Zoltán, Rico Saccani, Kocsis Zoltán, Kobayashi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov vagy Vásáry Tamás. (forrás: opera.hu)
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés