bezár
 

art&design

2012. 06. 12.
Múzeumok éjszakája Szombathelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ugrás a sötétbe címmel ajánlja programjait Szombathelyen a Savaria Múzeum, a Vas Megyei Levéltár és a Smidt Múzeum június 16-án szombaton, a múzeumok éjszakáján - tájékoztatták az MTI-t kedden a szervezők.

prae.hu

A három intézmény összefogása már hagyományosnak mondható, hiszen a korábbi években is közösen igyekeztek becsalogatni a látogatókat, ennek megfelelően az idén is ugyanazzal a belépőjeggyel tekinthető meg minden program a három helyszínen.

A Savaria Múzeum kőtárában óceániai ékszereket mutatnak be, alkalmi kiállítás is nyílik a régészeti és történeti tárban Ugrás a sötétbe címmel, valamint a Vasi Múzeumbogár Klub rendezésében látható a híres szombathelyi családok történetét középpontba állító tárlat.

A múzeum dísztermében "láthatatlan kiállításra" invitálják a betérőket, "Mindent a kéznek!" felszólítással.

Este hat órától éjfélig bármikor bekapcsolódhatnak a látogatók a Savaria Múzeumban zajló programokba, amelyek között lesznek játékos foglalkozások, szerepel műhelylátogatás a múzeum restaurátorainak vezetésével, hallgathatnak előadásokat egyebek között például a vasvári koponyák harci sérüléseiről, vagy az ókori Savaria legsötétebb időszakának tartott markomann háborúk időszakáról, de akár a nőjogi küzdelmek kezdeti időszakáról is, amely a XIX-XX. századi Szombathelyet jellemezte.

Éjfélkor a Savaria Múzeum előtti Múzeum parkban máglyát gyújtanak a hagyományőrző íjászok, ezután hirdetik ki a totójáték eredményét, amelynek nyertesei értékes jutalmakban részesülhetnek, például családi fürdőbelépőjegyet nyerhetnek. A totóban a három helyszínnel, a programokkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni.

A Smidt Múzeumban numizmatikai kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, akik maguk is kipróbálhatják a pénzverést, de akár régi korok ruháit is magukra ölthetik.

A Vas Megyei Levéltár régi épületének pincéjében az egykori vármegyei börtön sötét celláiban barangolhatnak a látogatók, de kinyílnak előttük a máskor elzárt levéltári raktárak, és előadást hallgathatnak meg Ugrás az adósságba címmel Éhen Gyula egykori polgármester városfejlesztő tevékenységéről és a Szombathelyet 1945. március 4-én ért légitámadásról is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés