bezár
 

irodalom

2012. 06. 11.
Viszockij-konferencia és koncert Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vlagyimir Viszockij (1938-1980), az életében tiltott orosz költő, zeneszerző, énekes életéről, munkásságáról tartanak nemzetközi konferenciát szerdán a Budapesti Gazdasági Főiskolán, majd alkotásaiból koncertet rendeznek az Orosz Kulturális Központban.

prae.hu

Az események szervezője a Régiók Interkulturális és Orosz Nyelvi Egyesülete, amely elsősorban orosz nyelvtanárokat tömörít. A szervezet elnöke, Viczai Péter az MTI-nek elmondta, hogy az egyesület fennállásának 20. évfordulóját Vlagyimir Viszockijjal ünneplik. Mint hozzátette, maga is Viszockij-kutató, az orosz költő volt doktori disszertációjának témája.

"A mostani lesz az első Viszockij-konferencia Magyarországon, költői est, kiállítás és koncert már többször is volt. A szerda délelőtti nemzetközi konferencián Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszönti a résztvevőket, akik között magyarok mellett orosz, bolgár és ghánai előadók elemzik verseit, zenéjét, a történelmi kort, a Brezsnyev-érát, amelyben a költő az elhallgattatott művészek közé tartozott, és azt is, miként lehet felhasználni munkásságát az orosz nyelvi oktatásban" - fejtette ki a főszervező.

Az Orosz Kulturális Intézetben szerda este Farkasvadászat címmel összeállítást hallhatnak az érdeklődők Viszockij verseiből és dalaiból a Cécó-Akusztik együttes előadásában. A frontember, Horányi László színművész, énekes, gitáros, aki debreceni színészként a Hangfogó együttessel már előadott Viszockij-műsort, ezúttal Russ Pál és Vincze Ervin társaságában lép színpadra.

Viczai Péter az MTI-nek elmondta, hogy Viszockijt ma már "össznépi Vologyának" tartják, népszerűsége folyamatosan nő, Oroszországban többen olvassák, mint Puskint vagy Dosztojevszkijt. Annak idején a tiltások ellenére is megénekelte az emberek gondját, baját, álmait, és mindazt kimondta, amit a mindennapi ember nem mert.

Életében mindössze egyetlen verse jelent meg hivatalosan, de annak a szövegét is megkurtították. Ma több múzeuma van országszerte, többek között Moszkvában is. Gorbacsov hatalomra jutásával, a peresztrojka idején kezdték kiadni verseit és dalait, amelyekből nyolcszázat hagyott hátra.

Magyarországon három verseskötete jelent meg: a Tilalmakat szegve, a Farkasösvényen és A végzet dalai, mind a hármat Viczai Péter szerkesztette.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés