bezár
 

film

2012. 06. 11.
Brazil filmciklus a Cervantes Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Négy filmalkotást bemutató brazil filmciklus kezdődik kedden a budapesti Cervantes Intézetben.

prae.hu

A programban sorrendben Guel Arraes Románc, Walter Salles Idegenben, Mauro Lima Nem én vagyok Johnny, valamint Fernando Meirelles és Nando Olival Egy takarítónő naplója című filmje szerepel.

Az alkotásokat keddenként 18 órai kezdettel tűzi műsorára az intézet filmklubja. A filmeket eredeti nyelven, spanyol felirattal láthatják a nézők.
A június 12-én bemutatásra kerülő Románc 2008-ban debütált Brazíliában. Guel Arraes filmrendező munkája a színházi világban játszódó szerelmi háromszögtörténet. Pedro (Wagner Moura) színész, rendező a Trisztán és Izolda próbája közben beleszeret kolléganőjébe, Anába (Letícia Sabatella).

Ana azonban tévés szerepet kap, és a forgatások során egy másik színészbe, Orlandóba (Vladimir Brichta) habarodik bele. Wagner Mourát a magyar közönség az Elit halálosztók című Arany Medve-díjas filmből ismerheti. Az akciófilmben nyújtott alakításáért a színész elnyerte a brazil filmes nagydíjat, a film folytatásért pedig tavaly ismét megkapta a rangos brazil elismerést.

Az 1996-ban készült Idegenben című, fekete-fehér road movie június 19-én látható. Walter Salles első játékfilmjét négy fesztivál is díjazta. A rendező nevéhez fűződik a későbbiekben nagy sikert aratott Központi pályaudvar és a Che Guevara: A motoros naplója című film is.

Az Idegenben főhőse a kilátástalan jövő elől Portugáliába utazó Paco (Fernando Alves Pinto), akinek az élete cseppet sem lesz könnyebb az új világban, ugyanis új ismerőseivel belekeveredik egy csempészbanda ügyleteibe.

Mauro Lima Nem én vagyok Johnny című drogfilmje 2009-ben aratott a brazil filmes nagydíjak kiosztásán: a színészi trófeákon kívül, forgatókönyvírói és több technikai díjat is kapott. Lima maga írta a forgatókönyvet is valós történet alapján.

Egy Rio de Janeiró-i aranyifjú sztoriját dolgozta fel, akiből az ország egyik drogbárója vált, ám a fényűző élet véget ért, amikor lecsapott rá a rendőrség. A főszerepet a népszerű brazil színész, Selton Mello alakította a filmciklusban június 26-án műsorra kerülő produkcióban.

A brazil filmművészet közelmúltjába betekintést nyújtó válogatást július 3-án az Egy takarítónő naplója zárja. A 2001-es vígjátékot - az Isten városa című filmjéért egy évvel később Oscar-díjra is jelölt - Fernando Meirelles rendezte kollégájával, Nando Olivallal.

A film bejárónők, a brazil háztartások nélkülözhetetlen segítőinek világát mutatja be.

A Cervantes Intézet a budapesti Brazil Nagykövetség együttműködésével szervezte meg a brazil filmciklust.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés