bezár
 

építészet

2012. 06. 04.
Feltárulnak a középkori egyetem romjai Pécsen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyár végére látogathatóvá válnak a pécsi középkori egyetem romjai. Magyarország 1367-ben alapított első egyetemének feltárását csaknem harminc éve kezdték meg, ám a helyreállítási munkálatokra csak tavaly sikerült forrást biztosítania a nemzeti vagyonkezelőnek. Az universitast egyébként - más európai városokkal ellentétben - nem királyi székhelyen hozták létre: ennek oka, hogy a város püspöke, Koppenbachi Vilmos vállalta a fenntartását, így egyetemtörténelmi szempontból egyedülálló a pécsi.
A középkori egyetemépületben a továbblépéshez szükséges alapismereteket adó és jogi ismereteket nyújtó jogi kar - vagyis a hét szabad művészet oktatását magában foglaló artes - és a kánonjogi fakultás működött. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem középkorszakértője elmondta, hogy az egykori intézmény nem is hasonlított egy maihoz.

- Két kezünkön meg tudjuk számolni, hány hallgatóról maradtak fel írásos emlékek. Az oktatás nem sok embert befogadó egyetemi épületekben folyt, hanem a most feltárthoz hasonló, kisebb házakban. A pécsi intézmény sajnálatos módon kérészéletűnek bizonyult, a püspök 1374-es halála után ugyanis sokat veszített jelentőségéből, és valamikor a XIV-XV. század fordulóján meg is szűnt - idézte fel.


Felfedezték az egyetem fenntartójának síremlékét is

prae.hu


A Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt épületegyüttes feltárása és helyreállítása 1985-ben kezdődött, és az 1990-es évek végéig tartott. A G. Sándor Mária és Gerő Győző által vezetett ásatások során sikerült meghatározni a 35 méter hosszú, 10 méter széles épület alaprajzát, miután ráleltek a nagyteremre, az aula magnára, az attól keletre és nyugatra fekvő egy-egy helyiségre, továbbá az északi oldali folyosóra.

A kutatók románkori falmaradványokat, oszloptöredékeket, szobortöredékeket, gótikus és reneszánsz emlékeket, faragványokat találtak. Az Aranyos Mária-kápolnában pedig felfedezték az egyetem fenntartója, Koppenbachi Vilmos síremlékét is.

Az 1990-es évek végén hozzáláttak az épület helyreállításához, a kivitelezés az ezredfordulón azonban forráshiány miatt abbamaradt, holott a falak már álltak, és a maradványokat megóvni hivatott tető is elkészült. Ezután a pécsi kulturális fővárosi fejlesztésekkor merült fel ismét a folytatás gondolata, ám végül nem jutott rá pénz.

A terület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2011-ben döntött úgy, hogy saját erőből folytatja a több mint százmillió forintos helyreállításokat, és tavaly nyáron hozzá is látott a középkori egyetem és védőépülete, az északi városfalszakaszok, valamint az Aranyos Mária-kápolna és környezete megújításához.

Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője elmondta, hogy az egyetem épülete - néhány belső restaurátori feladattól eltekintve - készen áll. A keleti feljáró, a bástyaszerkezetek elkészültek, a kettős várfalrendszer statikai megerősítése, a középkori várfalszövet kialakítása megtörtént, és a területen már a kertészeti munkák végső fázisa zajlik.

Az átadás időpontját a város napjához igazították


Jelentős fejlesztési eredmény, hogy létrejött - a már meglévő északi várfalsétány folytatásaként - egy olyan belső pihenőpark, amely megjelenésében, a történelmi atmoszféra felidézésével kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A tervező ötlete alapján megvalósult az a kilátóterasz is, amely új perspektívából mutatja meg a székesegyházat és környékét.

Az Aranyos Mária-kápolna környezetében eddig fel nem tárt középkori régészeti leletek kerültek elő, ami a műemlékvédelmi szempontok alapján a téregység újrakonstruálását hozta magával. Jelenleg tart a tervek engedélyeztetése, a nyáron pedig befejeződik a kivitelezés is.

A műemlékegyüttes átadási időpontját a középkori egyetem alapításának évfordulójához és a város napja rendezvénysorozathoz illeszkedve szeptember elejére tűzték ki.

Mint azt az épület leendő üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő Kft. munkatársa korábban egy helyi lapnak elmondta, elsősorban prezentációk, kiállítások, előadások megtartására alkalmas helyet alakítanak majd ki a belső térben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés