bezár
 

art&design

2012. 06. 02.
Kemény Henrik kedves bábjai Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig címmel Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész legkedvesebb bábjaiból látható szombattól kiállítás a pécsi Márkus Színben.

prae.hu

Az életének 87. évében tavaly novemberben elhunyt művész bábjait bemutató tárlat június 24-ig minden nap 10 órától este 8 óráig látogatható.

Mint Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, a hagyaték Kemény Henrik számára legkedvesebb bábjait állítják most ki, köztük az összes Vitéz László-figurát, bohócbábokat, az ördögfigurákat, az általa készített Donald Kacsát és a Zsebtévé Hakapeszi Makiját. Ez a válogatás itt látható először - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a péntek esti megnyitóhoz időzítették a Kemény Henrik életútját bemutató, személyes visszaemlékezéseit tartalmazó, Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig című kötet bemutatóját is.

Felidézte, hogy még Kemény Henrik is látta a könyvet a nyomdába küldés előtt, de a kiadás folyamata a bábjátékos halálával megtorpant, ám a szövegen ezt követően sem változtattak. A könyv hangja olyan személyes, mintha Kemény Henrik még köztünk lenne és úgy mesélne - hangsúlyozta Láposi Terka.

Szólt arról is, hogy nem céljuk a bábok további utaztatása, inkább állandó kiállításon szeretnék őket bemutatni, és még nem mondtak le arról, hogy Debrecenben találjon otthonra a bábos hagyaték.

Az alapítvány tervei között szerepel egy állandó kiállítóhely létrehozása, elképzelése szerint interaktív múzeumról lenne szó, amelyben a vásári bábjáték műfaja életre kelhetne. Céljuk láthatóvá és dinamikussá tenni a hagyatékot: a közönségnek megmutatni és kutathatóvá tenni.

Fesztivált is rendeznének gyerekeknek, amelyen ők maguk játszhatnák a Vitéz László bábjátékot - tette hozzá az alapítvány elnöke.

Láposi Terka beszélt arról is, hogy Kemény Henrik hamvait a Népligetben helyezték el, azon a területen, ahol a család egykori bábszínházának színpada állt.

Erre a helyre hársfát ültettek, mivel abból faragta bábjait a művész. A fa köré emlékkertet szeretnének létrehozni, oszlopokkal, szobrokkal, bábokkal.

Hozzátette, hogy a Kolibri Színház kezdeményezésére - amelynek a bábjátékos alapító tagja volt - a színház homlokzatán emléktáblát helyeznek el, amelyet tudomása szerint a szeptemberi Kolibri Fesztiválon fognak felavatni.

Láposi Terka kitért arra, hogy az Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig című kiállítás a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején végig látogatható, így számos színházi alkotó, szakember is láthatja a tárlatot, amelyet a Korngut-Kemény Alapítvánnyal közösen a MárkusZínház és a Vojtina Bábszínház rendezett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés