bezár
 

zene

2012. 06. 01.
Hegedűkészítő mesterek Veszprémben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Auer Lipót hegedűművész tiszteletére nemzetközi hegedűkészítő találkozónak és hangszerkiállításnak ad otthont szombattól a veszprémi Szaléziánum - jelentették be pénteken sajtótájékoztatón.

prae.hu

Kónya Lajos, arany koszorús hegedűkészítő mester, a kiállítás szakmai vezetője elmondta: nemcsak hegedűket állítanak ki, hanem fúvós, népi hangszereket is, valamint működő, miniatűr hangszereket, amelyeket hobbiból készítettek a mesterek; a tárlaton bemutatnak értékes, ritka hegedűket is. Ki kell lépni néha a műhelyből, hogy megmutassuk a szakma szépségeit a nagyközönségnek is; jelen kell lenni a hazai és nemzetközi kiállításokon, hogy tudjanak rólunk - jegyezte meg Kónya Lajos.

Sümegi Elemér, a Szaléziánum hegedűkészítő műhely mestere, ötletgazda felidézte: tavaly ősszel, a ház nyitásakor jött a gondolat, hogy lássák vendégül a magyar és külföldi hegedűkészítőket. Lengyel, francia, erdélyi és olasz hegedűkészítők jönnek el az eseményre - tette hozzá.

Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ igazgatója ismertette az Auer Lipót születésnapjának évfordulójára szervezett rendezvény programjait. A Szaléziánumban szombaton nyílik meg az ötven darabból álló hangszerkiállítás, amit június 25-ig lehet megtekinteni. Ugyanitt június 7-én 16 órakor a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola növendékei koncerteznek, este hétkor pedig a Szent Mihály bazilikában a Mendelssohn Kamarazenekar játszik a Szent Mihály bazilikában.

Június 8-án a Csermák iskola vonós tanszéke mutatkozik be 15 órakor, 16 órakor a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola vonósai adnak nyilvános órát, majd Kováts Péter, az iskola igazgatója tart előadást Auer Lipótról a Szaléziánumban. Hétkor a szakközépiskolások koncerteznek a Ferences-templomban. Nyolckor a Gyökerek és ágak című filmet vetítik a Szaléziánumban.

Június 9-én 10 órakor kezdődik a nemzetközi hangszerész és előadóművész találkozó, ahová közel negyven résztvevőt várnak, ugyanekkor a városháza Kossuth termében hegedűhangzási verseny veszi kezdetét. Háromkor Kováts Péter Művész és hangszere címmel tart előadást. Négy órakor Cremona - a hegedűkészítés címmel Gio Batta Morassi avatja be az érdeklődőket a hegedűkészítés történetébe, rejtelmeibe. A magyar vonatkozásokról Semmelweis Tibor beszél.

Este hétkor Molnár Andrea és Rudolf Leopold csellóművész, Füzesséry Zoltán zongoraművész koncertezik az érseki palotában.

Június 10-én tíz órától 18 óráig szakmai filmeket vetítenek a Szaléziánumban, háromkor Mondok, mondok éneket címmel a Garabonciás együttes gyermekkoncertje kezdődik a Szentháromság téren. Négykor a Csermák iskola népzenei együttese koncertezik, ötkor a Gyökerek és ágak című film vetítésével zárul a program.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés