bezár
 

art&design

2012. 06. 01.
Klasszikus magyar festmények, fotók, bútorok a Biksady Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klasszikus magyar festményeket, nagy nevű külföldi és magyar fotósok alkotásait, valamint bútorokat, műtárgyakat árverez június 5-én és 6-án a Biksady Galéria. Legutóbbi aukciójukhoz hasonlóan a 404 tételt ismét euróban kínálják.

prae.hu

Mint Sipos Dániel, a galéria tulajdonosa az MTI-nek elmondta, jó elgondolásnak bizonyult a kikiáltási árak euróban történő közzététele, mivel vásárlóik többsége külföldi. Az eurós ár a hazai közönségnek sem okozott gondot - tette hozzá.

Az első nap anyagának java részét a 19-20. századi klasszikus magyar festészet köréből válogatták. A méreteiben legnagyobb és árában is az élvonalba tartozó két festmény Molnár József alkotása.

Molnár már sikeres táj- és portréfestő volt, amikor az 1850-es években a történelmi témák felé fordult. Mozgalmas, romantikus pátoszt sugárzó alkotásai tovább fokozták népszerűségét. A jövő heti aukción a 257x315 centiméteres Erzsébet és Mária Kis Károly koronázásán, valamint a védett, 1876-ra datált 276x410 centiméteres Pompéji pusztulása (Pompéji veszedelme) című vásznakat kínálják 48, illetve 110 ezer euróért (mintegy 13 millió, illetve 33 millió forintért).

Különös története van az aukción szereplő egyik virágcsendéletnek: a László Károly-gyűjtemény 1994-es, Műcsarnok-beli kiállításán mint Berény Róbert-alkotás szerepelt, a műtörténeti kutatás azonban analógiák alapján kiderítette, hogy a gazdagon burjánzó, síkban tartott, dekoratív csendélet Vörös Géza munkája. Így azt most az ő neve alatt árverezik 28 ezer euróért.

Három Perlrott Csaba Vilmos-olajkép 7 és 22 ezer euró között indul, Scheiber legjobb korszakából, a 30-as évekből származó női portréért 8,5 ezer euróról lehet ajánlatot tenni. A nemzetközi modernista vonulat sem hiányzik az anyagból: a Zene No.3., Pierre Roy 1930 körüli szürrealista festménye 180 ezer euróról (csaknem 54 millió forintról), a spanyol hiperrealista José Manuel Capuletti műve 28 ezer euróról kezd.

Sok a kiemelkedő grafika az anyagban. Kádár Bélától több rajzot kínálnak, valamint egy gouache-t is 40 ezer euróért. Néhány száz euróért lehet licitálni Farkas István, Czóbel Béla, Márffy Ödön és Mednyánszky László rajzaira. Vannak 18. századi rézkarcok Piranesitől 900 euróért, és az 1500-as évekből való, öt lapból álló, Cherubino Albertinek tulajdonított rézmetszet 750 euróért.

A fotók alkotói között egyaránt találni nagy neveket a nemzetközi és a hazai mezőnyből: a francia Willy Maywald, az amerikai Nat Finkelstein és Robert Mapplethorpe képei mellett Moholy-Nagy László, Nora Dumas, Székely Aladár, Eifert János és Tóth György alkotásai is szerepelnek a kínálatban.

A műtárgyak között sok a keresztény és zsidó vallási relikvia, a kétnapos aukciót 18-20. századi bútorok és hetven keleti szőnyeg árverése zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés