bezár
 

színház

2012. 06. 01.
Az Örkény Színház társulata Végvári Tamásra emlékezik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A két évvel ezelőtt elhunyt Végvári Tamásra emlékeznek az Örkény Színházban: vasárnap este 7 órakor a közönség a Galócza című előadás felvételét láthatja, amelyben a címszerepet játszotta a színész.

Szkéné színház

Végvári Tamás most lenne 75 éves. Az Örkény István Színházban a közönség Ivan Kusan darabjának Katona József Színházban játszott előadását láthatja, amelyben egyik emlékezetes alakítását nyújtotta a színész - olvasható az Örkény Színház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a színház társulata az eseményre mindenkit vár, aki szerette Végvári Tamást.

A Galócza című előadást 1986-ban mutatta be a Katona József Színház, több mint száz alkalommal játszották. A darabot Spiró György fordította, az előadásban Végvári Tamás mellett Ujlaki Dénes, Básti Juli, Gáspár Sándor, majd Máté Gábor, Szirtes Ági, Szacsvay László, Hollósi Frigyes, Balkay Géza és Dörner György, valamint Vajdai Vilmos játszott.

Végvári Tamás életének 73. évében rövid, súlyos betegség után hunyt el 2010. május 16-án. A Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész csaknem negyvenéves pályája során a Pécsi Nemzeti, a veszprémi Petőfi, a Szegedi Nemzeti, a Thália, a Nemzeti, a Katona József és az Örkény Színház társulatának volt tagja, számtalan gondosan formált, nagy hatású alakítás fűződik nevéhez.

Főbb szerepei között volt Shakespeare Hamletjének címszerepe, Csehov Három nővér című darabjában Andrej Szergejevics Prozorov, Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című művéből a Színész, Tábori György Mein Kapf című darabjában Herzl, Kusan Galócza című művéből Galócza, Csehov Sirály című darabjából Szorin.

Utolsó szerepe az Örkény István Színházban a Macskajáték című darabban Csermlényi Viktor volt. Mintegy száz filmben és tévéjátékban játszott. Az egyik legszebben beszélő magyar színészként hangja ismerősen cseng minden rádióhallgató és televíziónéző fülében.

Végvári Tamás 1993 és 1996 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt, majd a Magyar Színészkamarai Egyesület elnökeként tevékenykedett és vezető szerepet vállalt a Magyar Színházi Társaságnál is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés