bezár
 

zene

2012. 05. 30.
Karmesterversenyt szervez a Operettszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét nemzetközi karmesterversenyt hirdet Siófokkal és Budapesttel együttműködésben, Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház.

prae.hu

A Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny és a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny után az Aranypálca elnevezésű nemzetközi operett-musical karmesterversenyre nevezhetnek az 1973. január 1. után született dirigensek.

A verseny célja lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére, emellett a világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése, valamint nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató televíziós műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között.

A program kiemelt partnere a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap - közölte az MTI-vel a teátrum sajtófőnöke, Lencsó Rita.

Az elődöntők világszerte - például Moszkvában, Szentpétervárott, Grazban, Münchenben, Drezdában, Prágában, Pozsonyban, Kolozsváron, valamint Kína, Japán, Ausztrália és Izrael egy-egy nagyvárosában - zajlanak szeptember 3-ig. A magyarországi elődöntőt Kálmán Imre szülővárosában, Siófokon rendezik meg szeptember elején.

A középdöntőnek, amelyet a közszolgálati televízió rögzít majd, a Budapesti Operettszínház ad helyet szeptember 21-én és 22-én. A sorozat záró eseményét, a döntőt szintén a Budapesti Operettszínházban tartják október 27-én, a magyar operett napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából.

A versenyre a jelentkezési határidő augusztus 15., a feltétekről a www.kalmanconductingcomp.com címen lehet olvasni.

A versenyzőket öttagú nemzetközi szakemberekből álló zsűri fogja értékelni. Az első helyezett 6000 eurót, a második 3000 eurót, a harmadik pedig 2000 eurót vihet haza. A pénzdíjakon kívül egyéb elismeréseket is kiosztanak majd a döntőn, például az 1000 eurós közönségdíjat.

A 2007-ben, Kálmán Imre születésének 125. évfordulójára szervezett előző karmesterversenyen 11 ország 26 dirigense vett részt. Nyertese Rácz Márton lett, a zsűri különdíjjal jutalmazta Szadaharu Muramacut (Japán), Kszenija Jarko (Oroszország) pedig közönségdíjas lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés