bezár
 

színház

2012. 05. 30.
A Maladype a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel
Tojáséj: 2012. május 31. 21.30h; Maladype Könyv bemutatása: 2012. június 1. 10h
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Román Kulturális Minisztérium egy héttel a Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál megnyitója előtt drámaian lecsökkentette a fesztivál támogatására szánt összeget, melynek következtében a szervezők több neves külföldi társulat meghívását is kénytelenek voltak visszamondani, de a Maldype-hez amegszorítások ellenére is ragaszkodtak.

Szkéné színház

A Maladype Színház eredetileg két előadásával (Platonov, Tojáséj) is vendégszerepelt volna a nemzetközi találkozón, ám a fesztivál mottójául választott "VÁLSÁG" közbeszólt. Constantin Chiriac, a Radu Stanca Nemzeti Színház és a Szebeni Színházi Fesztivál igazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Maladype fellépését – a társulat tavalyi sikeres bemutatkozása után (Leonce és Léna)-, minden körülmények között támogatja és a jelentősen megkurtított költségvetés ellenére a SITF a Maladype Színház Tojáséj című előadását május 31-én 21:30 órai kezdettel a SALA STUDIO TNRS-ben vendégül látja. A Weöres Sándor törékeny szépségű egysorosa által ihlettett Tojáséj című előadás másnapján, június 1-jén, 10:00 órakor a sajtó nyilvánossága előtt bemutatásra kerül a jubileumi évfordulóra készült kétnyelvű Maladype könyv, a "MALADYPE 10ÉV/YEARS" is. (Helyszín: Centrul Cultural HABITUS)

A Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál -SITF- tizenkilenc évvel ezelőtt színházi fesztiválként indult, idővel azonban a legtágabb értelemben vett előadó-művészeti rendezvénnyé nőtte ki magát. A színházi elő­adások mellett programjában helyet kap a tánc, a zene, az utca- és felolvasószínház, valamint a performansz. Kiállítások rendezése, könyvek kiadása, előadásbörzék szervezése és az in situ előadások mellett minden évben jelen vannak a különböző művészeti ágak mezsgyéjén egyensúlyozó kísérletek is. Jelentős nemzetközi produkciókat és kiemelkedő színvonalú román színházi előadásokat láthat itt a közönség évről-évre. A fesztivált olyan neves rendezők fémjelzik mint: Peter Brook, Lev Dogyin, Silviu Purcarete, Matthias Hartmann, Genrietta Janovszkaja, Thomas Ostermeier, Peter Zadek, Andrei Serban, Peter Stein, Eimuntas Nekrošius, Mihai Maniutiu, Tompa Gábor, Andrij Zholdak, Balázs Zoltán, Radu Alexandru Nica, Grzegorz Jarzyna, Cristian Juncu, Gavriil Pinte, Radu Afrim.

Fotó: Kallai Tóth Anett

A SITF teljes programja itt elérhető: www.sibfest.eu
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés