bezár
 

art&design

2012. 05. 29.
Rózsaszín gyémántot árvereznek el Hongkongban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ritka drágakövet, egy úgynevezett "marsi" rózsaszín gyémántot árverez el Hongkongban a Christie's aukciós ház.

prae.hu

A drágakő 12 karátos és igen ritka. Nevét 1976-ban kapta, amikor Harry Winston, a híres amerikai ékszerész értékesítette. Az Egyesült Államok abban az évben bocsátott föl műholdat a Marsra, a gyémánt a bolygó színe miatt kapta a "marsi" nevet - írta a BBC hírportálja.

A világ leghíresebb rózsaszín gyémántja II. Erzsébet királynőé. A Williamson Pink néven ismert követ 1947-es házasságkötésére kapta a későbbi uralkodó, a 23,6 karátos gyémántot később egy brossba ágyazták.

A most árverésre váró rózsaszín kő értékét 8-12 millió dollárra taksálja a Christie's. "Attól a Harry Winstontól származik, akit olyannyira lenyűgözött a hír, hogy az amerikai műhold elérte a Mars bolygót, hogy benézett a műhelyébe és talált egy csiszolatlan gyémántot, amely a csiszolás után eséllyel mutatkozhatott rózsaszínnek" - írta le a követ a ház ékszerekért felelős szakembere, Francois Curiel.

A szakember szerint Winston tehát megcsiszolta, méghozzá úgy, hogy intenzitása nagyobb lett bárminél, amit korábban csiszolt. A gyémánt jelenlegi amerikai tulajdonosa azonban most úgy döntött, elárverezi a követ, méghozzá az igen erős ázsiai piacon, Hongkongban.

Az aukciós ház arra számít, hogy 10-12 licitáló lesz versenyben az árverésen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés