bezár
 

színház

2012. 05. 27.
A Bukaresti Nemzeti Színház Budapesten vendégszerepel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bukaresti Nemzeti Színház Budapesten vendégszerepel: a Radnóti Színház május végén látja vendégül a román főváros teátrumának művészeit, akik 30-án a Különóra című darabot, 31-én pedig az Eminescura vágyva című produkciót adják elő.

Szkéné színház

Szerdán Eugene Ionesco tragikomédiáját, a Különórát láthatják a nézők. Az abszurd drámairodalom klasszikusában egy félszeg tanár magántanítványának tartott különóra őrült rémálommá válik. Riasztóan pontos és mégis ellenállhatatlanul mulatságos a hatalomtól megittasult zsarnok születésének ábrázolása. Az előadást Horatiu Malaele rendezte, aki játszik is az előadásban: a tanár szerepét alakítja. A produkciót magyar felirattal játsszák.

A darab pazarul rajzolja meg egy diktátor természetrajzát, minden szörnyűsége ellenére kénytelenek vagyunk nevetni rajta - részben azért, hogy ne sírjunk, részben meg azért, mert Horatiu Malaele színészként és rendezőként is nagyszerű érzékkel bánik a verbális és nonverbális humor kínálta lehetőségekkel - olvasható az előadás ismertetőjében.

Az Eminescura vágyva (Dor de Eminescu) című előadás, amelyet románul, magyar felirat nélkül játszanak, elsősorban a magyarországi román közösségnek szól, amely elkötelezett a klasszikus román kulturális értékek iránt - mondta Brindusa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek.

A csütörtöki est egyszerre nyújt színházi, irodalmi és zenei élményt. A román nemzeti költő, Mihai Eminescu verseiből, prózai műveiből Ion Caramitru, az egyik legnagyobb román színész, a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója állította össze az előadást, és ő is adja elő a szöveget Aurelian Octav-Popa nemzetközileg is elismert klarinétművész közreműködésével.

Ion Caramitruval 2010 őszén már találkozhattak a Radnóti Színház nézői, akkor Johnny Raducanu dzsesszzongoristával közösen lépett föl.

A román teátrum mostani budapesti szereplése a Radnóti Színház tavaly májusi bukaresti vendégjátékának viszonzása. A Radnóti társulata akkor Bereményi Géza és Kovács Krisztina Apacsok című darabját mutatta be a Bukaresti Nemzeti Színházban - tette hozzá a román intézet igazgatója.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés