bezár
 

film

2012. 05. 27.
Cannes - Nemzetközi forgalmazásba kerülhet Pálfi György montázsfilmje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legjelentősebb európai filmforgalmazó céggel, a francia Wild Bunch-csal írt alá szerződést Pálfi György szombaton a 65. cannes-i filmfesztiválon a Final Cut - Hölgyeim és Uraim című montázsfilmjére.

prae.hu

A filmrendező az MTI-nek Cannes-ban elmondta: a szerződés arról szól, hogy a Wild Bunch szeretné forgalmazni a filmet, ezért megpróbálja megszerezni a filmjogokat. "Ez a forgalmazó valószínűleg sokkal könnyebben tud bejutni a nagy stúdiók jogtulajdonosaihoz és jobban tudja képviselni a film érdekeit" - hangsúlyozta a rendező.

A nagy filmklasszikusok felújított változatait bemutató sorozat, a Cannes Classics záró filmjeként a fesztiválon szombat este vetített montázsfilm egyelőre jogi okokból nem kerülhetett forgalmazásba. A 450 filmtörténeti klasszikusból összevágott alkotást csak oktatóanyagként lehetett használni, illetve ingyenes, zártkörű vetítéseken bemutatni.

Pálfi szerint miután kísérleti filmről van szó, a jogdíjakat illetően a Final Cut esetében egy fordított folyamat történt. A hatalmas összeg miatt ugyanis elképzelhetetlen lett volna olyan producert találni, aki előre megfinanszírozta volna több száz filmnek a jogdíját azért, hogy ő abból ő elkészítsen egy kísérleti munkát.

"A vágóimmal és Ruttkay Zsófia forgatókönyvíróval együtt három évet szántunk arra, hogy ez a film egy kis szobában négy vágóegységen elkészüljön. Miután önmaga jogán meghívták Cannes-ba, megkapta azt a pecsétet, amellyel a nemzetközi forgalmazót be tudtunk vonni, s így remélhetőleg sokkal könnyebb lesz a jogtulajdonosokkal megállapodni" - hangsúlyozta a rendező.

Pálfi számításai szerint a jogdíjak összege "egy nagyon olcsó magyar költségvetésű film árára" rúghat, amelyet reményei szerint nemzetközi támogatásokból és a Magyar Nemzeti Filmalap filmgyártási támogatásra fordított pénzeiből pályázat útján meg lehet majd szerezni, s azt követően a film "szabad felhasználású kereskedelmi forgalomba hozható termék lesz, és ez esetben nagyon sok emberhez el tud majd jutni" - tette hozzá.

Pálfi György ötlete eredetileg a mozi megszületésének 100. évfordulójára 1995-ben meghirdetett pályázat kapcsán született. Akkor tervezett el egy olyan filmet, amelyet a filmtörténet klasszikusaiból úgy vágott össze, hogy az kiadjon egy önálló sztorit. Végül a filmtörténeten átvonuló férfi és nő találkozása, viszonya, csatája lett az alkotás kiindulópontja. A Final Cut - Hölgyeim és Uraim mindössze 20 millió forintból készült. Filmenként egy és öt snitt között változik a felhasznált anyagok száma. Valamennyi - összesen 1400 - snittben az eredeti hangjukon beszélnek a szereplők, van benne olasz, francia, német és hindi, valamint egy olyan telefonbeszélgetés is, amelynek során a szereplők nyolc nyelven beszélnek egymással. A megértést a feliratozás segíti.

Pálfi elmondása szerint a film iránt nagyon sok fesztivál érdeklődik, de - mint hozzátette - ez mostantól a Wild Bunch hatáskörébe tartozik.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés