bezár
 

irodalom

2012. 05. 25.
Minden akadály elhárult Nyirő újratemetése elől
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Minden jogi akadály elhárult Nyirő József vasárnapi újratemetése elől - mondta Lukács Csaba pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

prae.hu

Az újratemetés kommunikációs vezetője az újságírók előtt felolvasta a román külügyminisztérium honlapján található ismertetést, miszerint emberi hamvak szállításához nincs szükség konzuli engedélyre, halotti útlevél nélkül szállítható.

Közölte: Nyirő József földi maradványainak elhamvasztása szabályosan és a kegyeleti szempontok messzemenő figyelembe vételével, katolikus pap jelenlétében és katolikus szertartás szerint május 22-én délután négy órakor Csömörön megtörtént. Lukács Csaba az újságíróknak bemutatta az erről kiállított dokumentumot.

Szólt arról, hogy a székelyudvarhelyi polgármester péntek délben, megváltoztatva álláspontját, kiadta az anyakönyvi bizonylatot, s ezzel minden jogi akadály elhárult az újratemetés elől. Megjegyezte: ugyanakkor a bizonylatot kiállító személyeket ezt követően behívták a rendőrségre.

Politikai eszközökkel lehet gátolni az újratemetést - mutatott rá, hozzátéve: nem értik, hogy miért kellett ilyen eszközöket egy kegyeleti esemény kapcsán elővenni, és használni. Azt gondolják ugyanakkor, a két ország közötti kapcsolatok vannak olyan jók, hogy ez nem okozhat további feszültségeket.

Arra a kérdésre, hogy a hamvak jelenleg hol vannak, megérkeztek-e már Székelyföldre, megértést kérve nem kívánt válaszolni. "Időben meg fognak érkezni a temetés helyszínére" - fogalmazott a kommunikációs vezető, aki jelezte a szertartás 10 óra 30-kor kezdődik vasárnap.

Arra kérte a román belügyminisztériumot és a kormány illetékeseit, a csíksomlyói búcsúra induló zarándokokat ne zaklassák, autóikat ne állítsák meg. "A hamvakat nem a zarándokok autóinak csomagtartójában kell keresni, hanem a szívükben" - mondta, és megjegyezte: csütörtökön ötször jártak a székelyudvari Szent Miklós plébánián civil és egyenruhás rendőrök és a hamvak hollétéről kérdezősködtek.

Lukács Csaba kitért arra, hogy a vasárnapi újratemetésre megfelelő számú szervezővel és biztosítással készülnek a zavartalan lebonyolítás érdekében, és bízik benne, hogy atrocitásra nem kerül sor a Papkertben.

Hozzátette: másfél éve folyik az újratemetés előkészítése, számtalan e-mail, üzenetváltás, informális találkozó, nagyköveti megbeszélés előzte meg. Semmiféle olyan jelzés nem érkezett, hogy problémák lesznek. Az elmúlt tíz napban változott az álláspont, ezt megpróbálták a román és a magyar törvények tiszteletben tartásával kezelni. Minden lépés a két állam törvényeinek maradéktalan tiszteletben tartásával történik - erősítette meg.

Arra a felvetésre, hogy ha esetleg a temetés előtt megtalálnák a román hatóságok a hamvakat, van-e lehetőségük, hogy elkobozzák, azt mondta: úgy tudja, ilyen szabály nem létezik, bárki szabadon birtokolhat magánál emberi hamvakat, amennyiben van igazolása arról, honnan származik.

"Amikor a hamvak szállítása történik, vagy történni fog, a megfelelő bizonyíték, hivatalos dokumentumok kísérni fogják"- fogalmazott a kommunikációs vezető.

Lukács Csaba arra a kérdésre, hogy van-e egyeztetés a két kormány között az ügyben, azt mondta: pénteken is "több egyeztetés volt, bíznak benne, ezek eredményre vezetnek."

Ugyanakkor beszámolt azokról az információikról is, hogy a pénteki nap folyamán diplomata rendszámú járműveket is átvizsgáltak.
A kommunikációs vezető közölte: a pünkösdre való tekintettel a tájékoztatást befejezik, szombaton és vasárnap nem szándékoznak semmilyen kérdésre válaszolni.

A temetésen az előzetes program alapján részt vesz Kövér László házelnök és beszédet mond Szőcs Géza kulturális államtitkár.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Székelyudvarhely polgármestere május 4-én intézett nyílt levelet Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, miután a Magyar Országgyűlés Hivatala nyilvánosságra hozta: a polgármester nem támogatta a város központi terére május 27-re vonatkozó közterület-használati kérelmet, amelyet Nyírő József újratemetésének helyi társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány nyújtott be.

Bunta Levente szerint az újratemetés nem képezheti egyes pártok választási kampányának a részét. Kijelentette, a rendezvény átpolitizáltsága miatt "a kegyeletsértés veszélye is fennáll". Azt javasolta, hogy a hamvak átadása a Székelyföld határában történjék meg, és a székelyek gondoskodjanak a kegyeletteljes újratemetésről, mert "Székelyföld a székelyeké".

A magyar Külügyminisztérium múlt szerdán megerősítette, hogy a román külügyi tárca bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a kérésnek. A tájékoztatás szerint román részről mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

Másnap Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke azt közölte az MTI-vel: az Országgyűlés Hivatala sürgeti a román felet, hogy tegye egyértelművé, mit jelent egyet nem értése Nyirő József újratemetésével kapcsolatban.

Az Erdélyi Körök Országos Szövetsége hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, eszerint felszólították Románia kormányát, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert és a mellette álló képviselőket, illetve mindazokat, akik "minden alap nélkül rágalmazzák" Nyirő Józsefet, hogy ne akadályozzák az író hamvainak méltó újratemetését.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés