bezár
 

art&design

2012. 05. 25.
Ünnepel a tápiószelei Blaskovich Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több napon át ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a péntektől szerdáig tartó Blaskovich-napok eseménysorozatában lesz kiállítás-megnyitó, emlékverseny és CD-bemutató is.

prae.hu

Gócsáné Móró Csilla, a múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az évforduló alkalmából új állandó kiállítás nyílik Egy köznemesi család életének színterei a 18.-20. században címmel.

A Blaskovich-család művelődéstörténeti szerepére utalva Gócsáné Móró Csilla elmondta, hogy a birtokos nemesség körébe tartozó família többek között olyan örökséggel gazdagította nemzeti emlékezetünket, mint Kincsem, a verhetetlen csodakanca, a híres ló Blaskovich Ernő tápiószentmártoni ménesében született 1874-ben. Emellett a Blaskovich-testvérpár kutatásának köszönhető a 1923-ban feltárt szkíta aranyszarvas.

A Blaskovich-család egyik ága száz éve, 1912-ben költözött Tápiószelére. A Blaskovich György és János által építtetett kúriaépületben helyet kapott a család műgyűjteménye is, amelyet már 1940-ben megnyitottak a nagyközönség előtt, a tápiószelei múzeumot pedig 60 évvel ezelőtt a családi kollekcióból alapították.

"Ezzel létrehozták az ország egyetlen köznemesi kúriamúzeumát" - emelte ki Gócsáné Móró Csilla, hozzáfűzve, hogy a gyűjtemény páratlan gazdagságban mutatja be a 19. századi magyar köznemesség tárgyi világát. A múzeumnak emellett a parkja is különleges, hiszen a nemrégiben az eredeti tervek alapján újították fel a díszkertet, amely az épülettel együtt Magyarországon egyedülálló módon tükrözi a teljes köznemesi életformát.

A most megnyíló történeti fotótárlat képeit végignézve egy művelt, haladó szellemű család életének színhelyei bontakoznak ki - emelte ki az igazgató arra is felhívva a figyelmet, hogy a fotók között színes felvételeken bemutatják azokat az épületeket is, amelyek - jó vagy romos állapotban - még napjainkban is állnak.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának és a Blaskovich Múzeum Baráti Körének közös ünnepi rendezvénye keretében kerül sor pénteken a kistérségi Blaskovich-emlékversenyre, vasárnap a Tápió mente népzenéje című CD bemutatójára, szerdán pedig a Blaskovich-díj idei pályázatainak bemutatására.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés