bezár
 

art&design

2012. 05. 24.
Groteszk-kiállítás Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Festők városa hangulatfesztivál kiemelt rendezvényeként a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület Országos Groteszk Képző- és Iparművészeti pályázatára beérkezett alkotásokból nyílt kiállítás csütörtökön Kaposváron.

prae.hu

"Mind mennyiségében, mind sokszínűségében, mind minőségében erős anyag ez" - mondta a kiállítást megnyitó Szemadám György festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki korábban a groteszk lényegét akként fogalmazta meg: "a groteszk nem más, mint hogy a világot mutatja be, csak egy kicsit másként, görbe tükörben".

Ezúttal azt fejtegette - igen szemléletesen -, hogy a néhány évtizeddel ezelőtt még szokatlannak tartott, helyét a "fenségessel ellentétes póluson" levőként meghatározó groteszk napjainkban nem csak hogy nem szokatlan, de maga a valóság, "a groteszk ma a realizmus".

"Az ambivalencia a groteszk egyik legjellemzőbb meghatározója. Az, ami önmagában csak rút, csak riasztó, ízléstelen vagy vicces, az nem sorolható a groteszk érzékeny egyensúlytartó kategóriájába" - fogalmazott Szemadám György, aki úgy vélekedett: "lehetne ez a kiállítás egy olyan fontos kiállítás magva is, amelyet érdemes volna akár a Műcsarnokban bemutatni, ha az ott regnáló kurátorok hada nem tartaná még az ötletet is groteszknek".

A kaposvári alkotócsoport először 1991-ben írta ki a pályázatot, amelynek népszerűségét jól jelzi, hogy idén is bőséges választékból, 148 képzőművész 355 alkotásából válogathatott a zsűri. A kiállításon 108 pályázó 200 alkotását láthatják a látogatók.

A pályázatra képzőművészeti alkotások mellett irodalmi "groteszkek" is érkeztek, melyekkel a kiállításra készült katalógusban találkozhatnak az érdeklődők.

A világot görbe tükrön át bemutató tárlat július 31-ig látható az Együd Árpád Kulturális Központban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés