bezár
 

irodalom

2012. 05. 23.
Nyirő József-fotók Székelyudvarhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyirő Józsefről készült fényképekből nyílik kiállítás csütörtökön a székelyudvarhelyi Kováts fényképészcsalád műtermében.

prae.hu

A székelyföldi író újratemetésének alkalmából megnyíló kiállítás egyediségét az adja, hogy olyan felvételeket állítanak ki, amelyek eddig nem voltak elérhetők a nagyközönség számára - írja a Hargita Népe című megyei napilap szerdai számában.

Mint Kováts Szidónia, a kiállítás ötletgazdája elmondta, férjének dédapja, id. Kováts István jó barátja volt Nyirőnek, akivel a két világháború közötti évtizedekben, Haáz Rezső etnográfus társaságában bejárták a székelyföldi településeket.

Ennek köszönhetően a Kováts-család több olyan fotót is őriz, amelyek eddig publikálatlanok maradtak, ezeket szeretnék elérhetővé tenni a nagyközönség számára.

A tizennyolc felvételt tartalmazó tárlat anyagában több családi portrét is megtekinthet majd a közönség. Továbbá olyan felvételt is, amely az író szülőfalujának, Székelyzsombornak a látképét örökíti meg, valamint olyan fotókat is, amelyen Nyirőt éppen anyaggyűjtés közben fényképezték le.

Az egyik felvételen egy székely lakodalom szószólóját faggatja a helyi szokásokról az író, a másikon egy lövétei menyasszonyos házban jegyzeteli az asszonyok történeteit.

A tárlat anyagából természetesen nem maradnak ki az író székelyudvarhelyi villájában, családja körében készült felvételek sem, és a baráti hármas: Nyirő József, a múzeumalapító Haáz Rezső és a fotográfus id. Kováts Istvánról is akad fennmaradt fotó.

A tervek szerint a fotókiállítás egész nyáron a fényképész család műtermében látható lesz. Ugyanakkor a tárlat mellett folyamatosan látogatható lesz a Kováts-család még ma is működő, ritkaságszámba menő napfénytetős stúdiója is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés