bezár
 

zene

2012. 05. 23.
Magyarországra érkezik az XXL: Xiu Xiu(USA), Larsen(I)
Akvárium Klub, 1051 Budapest, V. kerület, Erzsébet tér 14. Lemezbemutató koncert, 2012. június 17., programkezdés: 21:00 óra.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Igazi zenei ínyencség érkezik az Akváriumba. Az amerikai Xiu Xiu és az olasz Larsen legújabb közös lemezét mutatja be Magyarországon. A kettejük együttműködéséből született avantgard-pop projekt, az XXL harmadik közös albuma, a Düde lemezbemutató turnéja 8 országon ível át. London, Párizs, Brüsszel, Berlin és Prága mellett végre hozzánk is ellátogatnak.
A Xiu Xiu az utóbbi évek egyik leghatásosabb experimentál zenekara. Filozófiájukat a maximális szabadság jellemzi. A bandát Jamie Stewart alapította meg 2000-ben, akinek szorongásai, kitörési kísérletei, frusztrációi zenei remekművekben teljesednek ki. Jamie Stewart semmiféle műfaji megkötést nem hajlandó elfogadni. Hozzá csatlakozott két társa: a több hangszeren is játszó Angela Seo és az ütőhangszeres Ches Smith. Nevüket (helyesen ejtve: „Su Su”) Joan Chen 1998-as filmjéből (Xiu Xiu: The Sent Down Girl) vették, amely szerintük minden idők legnyomasztóbb filmje.

Az indie- vagy avantgárd popot játszó háromtagú formáció stílusa teljes mértékben eklektikus. Hol akusztikus gitáros hippiballadák, hol pulzáló szintipop-szerzemények, hol pszichedelikus rock, hol pedig dzsesszes-szaxofon hangzás jellemzi. A már Sziget Fesztivált is megjárt Xiu Xiu egyedisége egy percig sem vitatható.

XXL


A torinoi Larsen, csakúgy, mint a Xiu Xiu, nem a hétköznapiságáról híres. Első benyomásra sötét és kemény zenét várnánk tőlük, valójában pedig lágy hangzású posztrock élményt kapunk, ha meghallgatjuk őket. A zenekar 19 éves működésének termése: 13 album, 2 EP és 2 DVD. Rengeteg előadóval működtek már együtt stúdióban és színpadon. Néhányat név közülük: Michael Gira, Matmos, Martin Bisi, Matt Howden, Deathprod, Backworld, Jarboe, Nurse With Wound, Little Annie.

Az XXL tehát egy különleges zenei koprodukció. A produkciók önmagukban is egyedi zenei ízlésvilágot képviselnek, így együttesen pedig egészen elképesztő atmoszférát képesek teremteni.

Időpont: 2012. június 17. Programkezdés: 21:00 óra

Belépő elővételben: 1500 FT
A koncert napján: 1800 FT

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés