bezár
 

irodalom

2012. 05. 22.
A Tormay Cécile Kör elítéli az írónő emléktáblájának meggyalázását
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Tormay Cécile Kör elítéli a józsefvárosi Tormay Cécile-emléktábla meggyalázását. Az írónő Kőfaragó utcai épület falán elhelyezett márványtábláját vörös festékkel öntötték le; a rendőrség vasárnap közölte, hogy rongálás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított.

prae.hu

A Tormay Cécile Kör az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében felháborodását hangsúlyozza, és a tettesek szigorú megbüntetését követeli.

Mint írták, az irodalmi Nobel-díjra jelölt Tormay Cécile emléktáblájának megrongálása súlyos provokáció, amelynek indoka az, hogy az írónő Bujdosó könyve egy olyan hiteles kordokumentum, amelyet "a kommunizmus szellemi örökösei nem bocsátanak meg".

A kör szerint a "legszínvonalasabb európai irodalmat" képviselő Tormay helye az irodalom "legnagyobbjai" között van. A 75 éve elhunyt írónő és folyóirata, a Napkelet pedig márciusban Magyar Örökség Díjat kapott - tették hozzá.

Tormay Cécile (1875-1937) 1930-ban kulturális tevékenysége elismeréseként Corvin-koszorút kapott, 1935-ben a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába egyhangúlag választották a Marie Curie halálával megüresedett helyre.

1937-ben Nobel-díjra jelölték. Könyveit több nyelvre lefordították. Műveit 1945 után indexre tették, csak a kilencvenes években ismerhette meg ismét az olvasóközönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés