bezár
 

film

2012. 05. 22.
GALAKTIKA-Estek - A világűr meghódítása az Örökmozgóban
2012. május 21 - 24.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
1972-ben jelent meg először a Galaktika. A legrégebbi és legnépszerűbb magyar sci-fi kiadvány az elmúlt évtizedek alatt – nemzetközi viszonylatban is – az egyik legnagyobb példányszámban megjelent magazin volt.

prae.hu

Az idén negyven éves születésnapját ünneplő népszerű és közismert magazin jubileumához a Magyar Nemzeti Digitális Archívum is csatlakozott.

Az Örökmozgó Filmmúzeum beszélgetésekkel egybekötött vetítéssorozatában igazi - ma már - filmtörténeti kuriózumokat mutatunk be.

Május 21-én a Viharok bolygója – egykor – izgalmas és látványos sci-fi filmje után a Galaktika Magazin történetéről és magyar sci-fi irodalomról beszélt Antal József sci-fi író, Hargitai Henrik bolygókutató, és Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztője.

Május 24-én a program hasonlóan izgalmasan folytatódik, A transzport című magyar film után a magyar űrkutatás társadalmi, irodalmi és filmtörténeti hatásairól beszélget Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztője, Mund Katalin szociológus és Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője.

Így készült "A Föld halála" címmel Kurutz Márton filmkutató és restaurátor tart egy rövid, ám hatásos előadást annak a filmtörténeti leletnek kalandos megtalálásáról, és arról, hogyan született újjá hosszabb-rövidebb töredékekből egy 1933-ban készült sci-fi alkotás. Az ismertető után a nézőknek levetítik az 1933-ban készült és még 1945 előtt megsemmisült magyar amatőrfilm elrontott és kimaradt jeleneteiből összeállított 18 perces rekonstrukciót.

Vetítések:

május 22. kedd
18:00Szovjet ismeretterjesztő rövidfilmek a világűr meghódításáról

 május 23. szerda
 20:30A Hold asszonya

május 24. csütörtök
18:00A transzport
20:45A Föld halála


Részletek a http://www.filmarchive.hu/orokmozgo/program/index.php oldalon.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés