bezár
 

irodalom

2012. 05. 21.
Öt új taggal alakul újjá a Corvin-lánc Testület
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője veheti át május 30-án a Corvin-láncot, majd ezen a napon tízéves szünet után ismét megkezdi működését a Corvin-lánc Testület - közölte Granasztói György történész hétfőn az MTI-vel.

prae.hu

A Corvin-lánc Iroda vezetője elmondta, hogy az öt új kitüntetettel a testület tizenhárom tagúra bővül. Mellettük testületi üléseken a miniszterelnök képviseletében teljes jogú tagként a Corvin-lánc Iroda vezetője foglal helyet.

Granasztói György azt egyelőre nem árulta el, hogy kik lesznek az új kitüntetettek, hangsúlyozta azonban: a testület létszáma a vonatkozó kormányrendelet szerint immár nem 12, hanem 12-15.

Mint emlékeztetett, a grémium 2001-ben megválasztott tagjai közül Teller Ede atomfizikus, Szabó Magda író, Balogh János zoológus és Makovecz Imre építész időközben elhunyt; a Corvin-láncot így jelenleg Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr viseli.

A Corvin-lánc Testület egyfajta "bölcsek tanácsaként" tevékenykedik majd, és felkérésre vagy spontán módon véleményt nyilvánít a magyar tudományt, irodalmat, művészetet, oktatást, művelődést, valamint minden egyéb, általa fontosnak tartott területet érintő állami döntés tervezeteivel kapcsolatban - mutatott rá Granasztói György.

Fontos változásként említette, hogy a kitüntetetteknek nem lesz többé lehetőségük megjelölni egy-egy fiatal művészt vagy kutatót, akik havi 500 ezer forintos ösztöndíjban részesülnének, ez ugyanis aránytalanul nagy terhet jelentene a Miniszterelnökség költségvetése számára.
A változás mellett szól továbbá, hogy a Corvin-lánc - a Szent István-rend után az ország második legnagyobb kitüntetése - szellemiségének is ártott korábban az anyagi szempontok beemelése - hangsúlyozta a történész.

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930. október 11-én. A Corvin-láncokat, -koszorúkat és -díszjelvényeket először - Mátyás király születésnapjának tiszteletére - 1931 februárjában adta át a kormányzó.

A két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított a tudósoknak, íróknak, művészeknek járó jutalom. Az utolsó Corvin-kitüntetést Lehár Ferenc zeneszerző vette át 1943-ban. 1930 és 1943 között összesen 23-an kaptak Corvin-láncot.

A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át. A 2010-ben hivatalba lépett második Orbán-kormány azonban jelezte, másodszor is újra kívánja éleszteni a Corvin-lánc kitüntetést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés